Ziemijdoen

ZIE MIJ DOEN

  • Friday 14/12 16:00-18:00
  • Locatie
    Sphinx Cinema - zaal 3
  • Soort evenement
    Docu & film

Hoe kijken mensen met een beperking naar zichzelf, naar elkaar en naar ons? En hoe kijken wij naar hen? Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias en Jessica laten ons in hun gedachten en emoties kijken. Ze wonen samen in een zorgcentrum voor mensen met een mentale beperking. Terwijl ze hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral: over onszelf. Zie mij doen is een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.

Sofie kan niet zoveel doen, maar wanneer ze iets leuk vindt (of niet) laat ze dat duidelijk merken. Mathias heeft een autismespectrumstoornis en hoewel het voor hem niet eenvoudig is om alle sociale interacties te begrijpen, maakt hij mensen gelukkig door hun verjaardag te onthouden. Nadine, die het syndroom van Down heeft, krijgt last van dementie. Sam uit zijn gevoelens met muziek. Quan werd geboren in China en hoopt er ooit terug te keren. En Jessica vindt het moeilijk om werk, paardrijden en een relatie te combineren. Droevig, boos, bang en blij. Terwijl ze hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral: over onszelf. Kijken mag (maar liever niet staren).

Na de film volgt een nagesprek met regisseur Klara Van Es, Johan Vermeeren (pedagogisch directeur van Monnikenheide) en enkele bewoners van Monnikenheide.

Klara Van Es
2018
80min