Dakloos

WE KUNNEN DAKLOOSHEID DE WERELD UIT HELPEN

  • vrijdag 29/11 13:30-15:00
Locatie
Foyer Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism Sociaal.net

Dak- en thuisloosheid is een groot en complex probleem. Ook Vlaanderen worstelt er mee. En toch is er een methodiek die werkt: Housing First! 

Housing First schuift onvoorwaardelijke huisvesting naar voor als basisrecht. Daklozen krijgen een woning, pas nadien start begeleiding. Het hebben van een vaste woning en de daarmee gepaard gaande privacy, rust en veiligheid motiveert bewoners om hun woning te behouden. Het is een start voor daklozen om ook te werken aan andere problemen.

Finland koos tien jaar geleden uitdrukkelijk voor deze ‘nieuwe’ methodiek. Met succes. Freek Spinnewijn, directeur van FEANTSA, de Europese koepel van daklozenorganisaties, licht deze aanpak toe. Hoe hebben de Finnen dit aangepakt? En wat kan Vlaanderen doen om het aantal dak- en thuislozen gevoelig te verminderen? Wanneer volgt er hier een stroomversnelling?

Na de inleiding gaat Freek Spinnewijn in debat met Hicham El MzairhLiesbet Mullie en Kaat Hermans. Hicham El Mzairh is Antwerps gemeenteraadslid. Liesbet Mullie is expert wonen bij W13, de vereniging van 14 OCMW’s en het CAW in Zuid-West-Vlaanderen. Kaat Hermans is straathoekwerker in Gent. Zij werkt elke dag met dak- en thuislozen. Het gesprek wordt geleid door Sien Volders