Voorbij De Witte Onschuld

[VOLZET] VOORBIJ DE WITTE ONSCHULD

  • donderdag 28/11 18:30-20:00
Locatie
Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Lezing door Gloria Wekker (professor Gender en Etniciteit Universiteit van Utrecht).
Nagesprek met professor Gloria Wekker, Sabrine Ingabire (auteur en columnist) en Petra Van Brabandt (filosoof).


“Ik was net begonnen met werken als ambtenaar voor het ministerie van Gezondheid. Als vertegenwoordiger van het ministerie moest ik naar een meeting in Zuid-Holland. We gingen praten over het tekort aan fondsen in cultureel werk en wat zij nodig hadden. Ik kwam binnen en reikte mijn hand uit naar de eerste man die ik tegenkwam in de ruimte. Hij draaide zich om. En gaf me zijn jas. Ik zei dat ik niet de vrouw was die de jassen aannam. Hij werd knalrood. Van schaamte. Ik was toen nog erg jong. Ik wist niet goed hoe ik dit moest interpreteren.”

Emeritus Hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker geldt als één van de belangrijkste stemmen in het kolonialisme- en racismedebat. Al jaren houdt ze Nederland en België een ongemakkelijke spiegel voor: "400 jaar imperialisme zou géén sporen hebben achtergelaten op cultuur, taal, instituten en de manier waarop we naar onszelf kijken en de ander?! Het is noodzakelijk om ons bewust te zijn van hoe ras tot vandaag de dag een rol blijft spelen in het structureren van de maatschappij."

In haar boek Witte onschuld onderzoekt en beschrijft antropologe Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse samenleving: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. 

 

'In haar briljante boek geeft Gloria Wekker een scherpzinnige ontrafeling van het zelfbeeld van een natie. Een verhelderende collage van geschiedenis, politiek en antropologie.'

- Chimamanda Ngozi Adichie

 

'Een moedig boek dat witte Nederlanders tot luisteren en leren aanzet.'

- Prof. dr. Willem Schinkel, Erasmus Universiteit Rotterdam