Stad Platteland

[VOLZET] VERSTAAN STAD EN PLATTELAND ELKAAR NOG?

  • donderdag 28/11 18:30-20:00
Locatie
Foyer Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Language

Met Kaat Schaubroeck (freelance journalist), Stijn Oosterlynck (stadssocioloog en coördinator van het Center for Research on Environmental and Social Change aan de Universiteit Antwerpen), Eric Corijn (professor stadsstudies VUB), Oana Bogdan (architect bij Bogdan&Van Broeck) en Hannelore Goeman (Vlaams parlementslid). 

Journaliste Ine Renson (De Standaard) leidt het gesprek in goeie banen. 


Getallen zeggen nooit alles, maar wel iets. Dat steden en dorpen andere politieke voorkeuren hebben. Dat Belgische dorpen een hogere tewerkstellingsgraad hebben dan steden en dat die kloof groter is dan waar dan ook in Europa. Maar welke verhalen gaan er echt schuil achter de cijfers? Het zijn verhalen over werken in de stad, maar wonen op het platteland. Over jonge gezinnen die steden ontvluchten. Over lange files. Verhalen die aandacht en oplossingen vragen. 

Verstaan bewoners van stad en platteland elkaar nog wel? Waarom focussen verkiezingen en nieuws vooral op de grote steden? Is het nog van deze tijd om op het platteland te gaan wonen? Moeten we minder in landsgrenzen denken, maar meer in gebieden die dezelfde uitdagingen hebben? Zouden er structurele samenwerkingen moeten worden opgezet rond onderwijs, mobiliteit en economie tussen pakweg Antwerpen, Amsterdam en Bilbao? En tussen het platteland van Normandië en West-Vlaanderen en Ierland? Onze panelleden praten je bij.