Verharde Taal

VERHARDT ONZE TAAL DOOR DE (SOCIALE) MEDIA?

  • donderdag 28/11 21:00-22:30
Locatie
Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met o.a. Ico Maly (Docent New Media and Politics Universiteit Tilburg en hoofdredacteur van Diggit Magazine), Bart Eeckhout (hoofdredacteur De Morgen), Rachid Lamrabat (auteur en etnomarketeer), Burcu Korkmazer (onderzoeker Communicatiewetenschappen Ugent), Gaea Schoeters (auteur en journalist). Lector aan de VIVES-Hogeschool An Ostyn begeleidt dit gesprek in goeie banen. 


Woorden zijn niet neutraal – ze kleuren onze wereld. Een “vluchtelingentsunami” klinkt heel anders dan “een verhoogde aankomst van migranten”. Een “illegaal” wekt een ander gevoel op dan een “persoon zonder wettig verblijf”. Het is die eerste omschrijving die we zo vaak tegenkomen dat we de tweede haast zouden vergeten. 

Met name online, waar details, nuances en feiten al eens verloren dreigen te gaan, zijn het de clickbaity oneliners en memes die blijven plakken – en niet alleen wanneer het gaat over vluchtelingen. De sociale media die ons met elkaar in verbinding brengen zorgen er op die manier voor dat we even vaak recht tegenover elkaar komen te staan. Veranderen hun formats en algoritmes ons taalgebruik – en uiteindelijk onze manier van denken? Of is het andersom? Kunnen we nog met elkaar discussiëren zonder elkaar de huid vol te schelden? Waar stopt de verantwoordelijkheid van de lezer of sociale media gebruiker en waar begint die van de nieuwssites en sociale media? 

En is alles aan de sociale media (en de taal die er wordt gebruikt) alleen maar negatief? Vormen sociale media misschien een hefboom tot een nieuw sociaal engagement bij de jongere generatie? Hoe geven jongeren zelf betekenis aan het taalgebruik in de sociale media? En zijn de klassieke media voor hen nog een geloofwaardige bron van informatie?

Is het politiek discours in de media verhard? Wat is de rol van de media in de verharding/verrechtsing van het discours? Spelen de klassieke media een rol in de polarisering?  Is het niet de rol van de media om te nuanceren? Veel vragen die een antwoord zoeken, in dit panelgesprek.