Schermafbeelding 2019 10 15 Om 16 07 35

UBUNTU VOOR BEGINNERS

  • donderdag 28/11 17:30-19:00
Locatie
KASK Miry concertzaal
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism Studium Generale HOGENT (KASK) en Vormingplus Gent-Eeklo


Ubuntu, het is een woord dat meer en meer opduikt maar niemand kan het echt omschrijven. Dat we er als samenleving op zoek naar zijn, is echter zeker. Ubuntu is afgeleid uit de Nguni-spreuk “Umuntu ngumuntu ngabantu" wat vrij vertaald neerkomt op “niet ons ego, maar onze relatie tot andere mensen bepaalt wie wij zijn”. Ubuntu denkt niet in categoriën maar in één geheel. Eén van de basisprincipes van Ubuntu is luisteren, oor hebben voor de stem van de ander en zoeken naar wat ons bindt. Geen polarisering, maar dialoog.

Laat je een namiddag en avond lang inspireren door verschillende stemmen die dialoog, verbinding en Ubuntu inhoud geven.


In de namiddag maken we tijd en ruimte voor een programmablokje rond Ubuntu voor beginners. 

Schrijver, denker, journalist en columnist Babah Tarawally ontvluchtte in de jaren ’90 omwille van oorlogsgeweld zijn thuisland Sierra Leone. In zijn nieuwe thuisland Nederland gaat hij volop op zoek naar zijn eigen identiteit in een maatschappelijke context van multiculturele spanningen. Dat doet hij onder andere door gebruik te maken van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie waarmee Tarawally gevormd is ‘als een individu in dienst van de gemeenschap’.

Babah Tarawally weet als geen ander de kracht van Ubuntu te duiden in een context van complexe maatschappelijke problemen.

Tarawally gaat hierover in gesprek met de Nederlandse Annette Nobuntu Mul, Gestalt Systeemtherapeut en oprichter van Ubuntu Society. Daarnaast is ze auteur van het boek Opsoek naar Ubuntu – Zuid-Afrika onder mijn huid. In dit boek gaat Mul via persoonlijke ontmoetingen met prominente figuren op zoek naar de essentie van de Ubuntu-filosofie. Jonathan Hendrickx (Stampmedia) leidt dit gesprek in goeie banen.  

Dit gesprek wordt voorafgegaan door een wetenschappelijke video-toelichting van de Ubuntu-filosofie door Professor Em. Ngo Semzara Kabuta, gewezen voorzitter van de Vakgroep Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit Gent.Ontdek ook de rest van het UBUNTU-programma in KASK

- SONJA KRUSE (Ubuntu Girl) in gesprek met Marjan Meganck

- Deep Democracy // De wijsheid van de minderheid