Ubuntu Poster

UBUNTU // Sonja Kruse in gesprek met Marjan Meganck

  • donderdag 28/11 20:00-21:00
Locatie
KASK Miry concertzaal
Soort evenement
Woord & Beeld
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism Studium Generale HOGENT (KASK) en Vormingplus Gent-Eeklo


Ubuntu, het is een woord dat meer en meer opduikt maar niemand kan het echt omschrijven. Dat we er als samenleving op zoek naar zijn, is echter zeker. Ubuntu is afgeleid uit de Nguni-spreuk “Umuntu ngumuntu ngabantu" wat vrij vertaald neerkomt op “niet ons ego, maar onze relatie tot andere mensen bepaalt wie wij zijn”. Ubuntu denkt niet in categoriën maar in één geheel. Eén van de basisprincipes van Ubuntu is luisteren, oor hebben voor de stem van de ander en zoeken naar wat ons bindt. Geen polarisering, maar dialoog.

Laat je een namiddag en avond lang inspireren door verschillende stemmen die dialoog, verbinding en Ubuntu inhoud geven.


We sluiten de dag af met een gesprek tussen Sonja Kruse (The Ubuntu Girl) & Marjan Meganck

“Wonder... I wondered what is to be South African. I wondered about my whiteness and privilege. I wondered how we wonder about each other. I wondered who is ‘other’ - who am I? I wondered and wondered about how we can know each other beyond divisive lines. I wondered and wondered until I wandered... and wandered.”

In 2009 wandelde en liftte Sonja Kruse gedurende 351 dagen door haar land, Zuid-Afrika. Ze verbleef bij studenten, gepensioneerden, arbeiders, boeren, rijken, armen, kunstenaars …  In totaal openden 150 families van 16 verschillende culturen hun huizen en harten voor haar. Ze deed dit zonder een back up team, tent of bankkaarten en zonder voorafgaande planning van de route. Haar doel : het verzamelen van de verhalen van Zuidafrikaanse generositeit, als antipode voor de meestal negatieve krantekoppen over het land.

Sonja Kruse is de auteur van ‘The uBuntu Girl’, een boek over deze epische reis en de opmerkelijke ontmoetingen die zij onderweg had.

Naast de verhalen van deze straffe storyteller zal Marjan Meganck het met haar deze avond hebben over wat Ubuntu kan betekenen voor onze samenleving. Marjan is internationale liaison bij een Zuidafrikaanse organisatie voor kinderen met beperking; zij faciliteert internationaliseringsprogramma’s tussen Belgische hogescholen en Zuidafrikaanse partners en engageert zich sinds 2008 voor het verspreiden van de Ubuntu-basisideeën in Vlaanderen.Miry Concertzaal, Biezekapelstraat 9, GENT

Spreker: Sonja Kruse
Moderator: Marjan Meganck
English spoken 


Ontdek ook de rest van het UBUNTU-programma

Ubuntu voor beginners met Annette Nobuntu Mul en Babah Tarawally

Deep Democracy // De wijsheid van de minderheid