Ubuntu Poster

UBUNTU // Sonja Kruse in gesprek met Marjan Meganck

  • donderdag 28/11 20:00-21:00
Locatie
KASK Miry concertzaal
Soort evenement
Woord & Beeld
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism Studium Generale HOGENT (KASK) en Vormingplus Gent-Eeklo


Ubuntu, het is een woord dat meer en meer opduikt maar niemand kan het echt omschrijven. Dat we er als samenleving op zoek naar zijn, is echter zeker. Ubuntu is afgeleid uit de Nguni-spreuk “Umuntu ngumuntu ngabantu" wat vrij vertaald neerkomt op “niet ons ego, maar onze relatie tot andere mensen bepaalt wie wij zijn”. Ubuntu denkt niet in categoriën maar in één geheel. Eén van de basisprincipes van Ubuntu is luisteren, oor hebben voor de stem van de ander en zoeken naar wat ons bindt. Geen polarisering, maar dialoog.

Laat je een namiddag en avond lang inspireren door verschillende stemmen die dialoog, verbinding en Ubuntu inhoud geven.


We sluiten de dag af met een gesprek tussen Sonja Kruse (The Ubuntu Girl) & Marjan Meganck

Wonder... I wondered what is to be South African I wondered about my whiteness and privilege I wondered how we wonder about each other I wondered who is ‘other’ - who am I? I wondered and wondered about how we can know each other beyond divisive lines I wondered what had happened to our elders... I wondered about the questions I didn’t yet know would need asking I wondered and wondered until I wandered... and wandered.

In 2009 liet Sonja Kruse haar familie, haar baan en auto achter om te reizen. Met niet veel meer dan een rugzak, een camera en telefoon wilde ze bewijzen dat de geest van Ubuntu in Zuid-Afrika leeft. Sonja Kruse was overtuigd dat het een trip van oprechte gastvrijheid zou worden, een overwinning op haar vooroordelen en een start van de verandering van percepties. Ze verbleef bij studenten, gepensioneerden, arbeiders, boeren, rijken, armen, kunstenaars …  150 families van 16 verschillende culturen openden hun huizen en harten voor een vreemde. Zo kreeg ze de naam Ubuntu-girl. 

“Umuntu ngumuntu ngabantu" is de Nguni-spreuk die aan de basis ligt van de Ubunu-denkbeweging. Oftewel : je bent iemand, een persoon door andere mensen. Sonja Kruse deelt op deze avond haar opmerkelijke verhalen in een gesprek met Marjan Meganck.  Marjan Meganck is één van de oprichters van dagcentrum Die Sterreweg, een dagcentrum voor kinderen met een beperking in Plettenbergbaai, Zuid-Afrika.


KASK Miry Concertzaal, Biezekapelstraat 9, GENT

Spreker: Sonja Kruse
Moderator: Marjan Meganck
English spoken