Toerisme Als Motor Of Rem Van De Lokale Economie En

TOERISME ALS MOTOR OF REM VAN DE LOKALE ECONOMIE?

  • Friday 14/12 13:30-15:00
  • Locatie
    Publieksruimte Amsab
  • Soort evenement
    Panelgesprek

Met Erwin Van de Wiele (directeur-manager Gentse dienst voor Toerisme), Jan Van der Borg (professor Toerisme aan de KUL) en Greet Huybrechts (Sustainability Manager Joker Toerisme). Stavros Kerepoulis (journalist Knack) modereert.


duizenden drommen hun middagen af
met moegemutste fotografen in de rol van wanhopig
genietend
(Ilja Leonard Pfeijffer - venetië)

Wanneer de Griekse eilanden er proberen bovenop te komen na de financiële crisis, kan toerisme een zegen zijn voor de lokale economie. Toeristen verblijven er in kleine hotelletjes, huren strandstoelen, kopen olijfolie en honing langs de kant van de weg ... Maar het kan ook compleet uit de hand lopen. Denk maar aan hoe sommige steden en streken kreunen onder massatoerisme (Barcelona, Venetië, Cinque Terre, Dubrovnik ...). Inwoners worden er uit de stad geduwd, lokale huurders worden uit de woningmarkt geduwd door AirB&B-prijzen, iets minder flitsende handelaars verliezen het pleit t.o.v. hippe koffiebars … Om nog maar te zwijgen over de schrikbeelden van op slippers sloffende toeristen elke dag een andere stad overspoelen, poserend voor een selfie terwijl ze met hun voeten een historisch monument vertrappelen.

Veel toeristen, zijn er bovendien op gebrand om het “echte leven” te zien en “een unieke ervaring” mee te maken. Maar die drang naar authenticiteit raakt ook meteen aan de kern van het probleem. Het echte leven zonder toeristen zien, kàn niet, wanneer elke toerist dat wil.

Over die dualiteit, daarover valt wel flink door te praten. Is duurzaam toerisme een illusie, als je de tijd neemt om lokale handelaars te bezoeken en de tijd neemt om de stad of streek je eigen te maken.

Dit panelgesprek zal plaatsvinden in het Engels. Ilja Leonard Pfeijffer moet spijtig genoeg verstek geven voor dit panelgesprek.