Img 7770

THE CHEWING GUM MAN

  • donderdag 28/11 12:00-14:00
Locatie
Sphinx Cinema - zaal 3
Soort evenement
Film & Podcast
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Een kunstenaar staat ‘s morgens niet op om dan te denken: misschien moet ik vandaag eens iets creëren. Een echte kunstenaar wordt wakker en denkt: Ik moet dit doen!

Al meer dan tien jaar beschildert Ben de ontelbare uitgespuwde en platgetrapte kauwgom op de voetpaden in Londen met kleurrijke acrylverf. Meer dan 10.000 kunstwerkjes heeft hij op die manier al gemaakt. Vooral op de Millennium Bridge kan je zijn kauwgumkunst spotten. De voetgangersbrug tussen Tate Modern met St Pauls Cathedral is het decor van honderden miniatuurschilderijtjes. Dansende koppeltjes, mythologische dieren, kleurrijke stadsgezichten, futuristische ruimtewezentjes … sieren de grijze brug. Met engelengeduld maakt hij kunst van afval.

Soms gaat hij op zoek naar een kauwgom die past bij zijn idee, soms ziet hij een kauwgom die een idee doet ontstaan. Soms werkt hij twee uur aan een kauwgom, soms drie dagen. Minzaam en geduldig schildert hij kleur in de stad. En vooral … hij schildert instant een glimlach op het gezicht van elke voorbijganger. 

In 2016 nodigde Curieus Ben uit in België. Hij ging aan de slag in Brussel (naar aanleiding van VOLTA / Nacht van de Toekomst) én in Gent (naar aanleiding van het Festival van de Gelijkheid). Heel blij dat we drie jaar later zijn documentaire kunnen vertonen. The Chewing Gum Man - A Portrait of Ben Wilson is een prachtige documentaire gemaakt door Marc Hardman over de man die kauwgom in kunst transformeert.