Sideline1

SIDELINE

  • Thursday 13/12 18:30-20:00
  • Locatie
    Sphinx Cinema - zaal 3
  • Soort evenement
    Docu & film

Jaarlijks komen duizenden Afrikaanse voetballers naar Europa om hun voetbaldroom waar te maken, in het spoor van hun grote helden als Sadio Mané, Yaya Touré en Didier Drogba. Enkel de happy few zal een profcarrière kunnen uitbouwen op de Europese voetbalvelden. Maar de droom van vele andere Afrikaanse talenten spat helaas al snel uit elkaar. Voor sommigen onder hen is falen geen optie. Ze blijven rondzwerven in Europa, zonder papieren en zonder een opvangnet. Je vindt deze gestrande voetballers overal op pleintjes in de achterbuurten van grote Europese steden, zoals de Luchtbal in Antwerpen. Daar trainen ze om fit te blijven, hopend op hun grote doorbraak.

Sideline volgt drie in Europa gestrande Afrikaanse voetballers zonder club. In de onderbuik van de voetbalwereld, waar het contrast tussen succes en falen gigantisch is, moet elk van hun het beeld van de geslaagde voetballer in stand zien te houden en zien te overleven in afwachting van hun grote doorbraak.

Sideline toont de achterkant van deze mensenhandel: jongens die zich in hun droom hebben vastgereden, met de rug tegen de muur, zonder mogelijkheid om terug te keren.

Joost Wynant, Louis Pons, Maarten Goffin
2018
76 minuten

Opgelet, deze film begint 30 minuten later dan aangekondigd in de festivalfolder.