Sepideh Filip

SEPIDEH SEDAGHATNIA + FILIP PEETERS

  • vrijdag 29/11 13:30-14:30
Locatie
Balzaal Vooruit
Soort evenement
Festivalbabbel
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Gastvrouw Fien Sabbe


Gezegend met de aanstekelijkste lach van de Lage Landen, palmt acteur Filip Peeters ons al 30 jaar lang in. Of hij nu in de huid kruipt van een advocaat of buschauffeur, een lofteigenaar zo glad als een gilette-mesje of ruw gelijk de betere kasseistrook in Parijs-Roubaix, als toeschouwer geloof je hem àl-tijd. De reden daarvoor is simpel. Filip smijt zich altijd volle petrol voor zijn rollen, of het nu voor een bescheiden Vlaamse of een grootse internationale productie is. “Ik gruw van middelmaat. Ik vind: ofwel ga je er voluit voor ofwel niet.” En wanneer zijn personage dat dus verlangt, stort hij zich zonder zeuren op astronautenvoeding en beult hij zich af in de fitness om 30 kg te verliezen en een strak sixpack te winnen. Met diezelfde overgave besliste hij een tweetal jaar geleden ook om te kappen met het acteren. Hij koos ervoor zich op te stellen aan de andere kant van de camera, en het met even veel ambitie en spelplezier als regisseur te wagen. De mens Filip Peeters staat de acteur Filip Peeters niet graag in de weg. En dus is hij erg zuinig op interviews. Zonde, want ook in maatschappelijke debatten toont hij lef. Niet bang om met een open vizier na te denken, prikkelt hij met simpele en grootse ideeën. Een vleesbewijs bijvoorbeeld, om onze vleesconsumptie te verminderen en vooral bewuster te maken. 

We brengen deze acteur met het diploma van een kok, samen met topsommelier Sepideh Sedaghatnia. Ook zij veroverde flink wat harten door haar verschijning op het kleine scherm. Alleen speelt zij er geen rolletje. Als jurylid van Mijn pop-up restaurant, spoort ze de duo’s vaak aan meer verfijning te brengen in hun werk. Kritiek geven is een kunst die weinig mensen beheersen, maar Sepideh is één van die weinigen. Bij haar smaakt die kritiek nooit voorgekauwd of lauw of zuur. Door de manier waarop ze haar woorden kiest, voel je dat ze eindeloos respect heeft voor mens én product. Zelf was ze jarenlang aan de slag als sommelier van ‘t Zilte, het bejubelde restaurant waar ze in 2014 door Gault & Millaut verkozen werd tot Sommelier van het Jaar. Niet veel later kriebelde het om haar eigen wijn- en gastrobar uit de grond te stampen. Ze prikkelt haar gasten om nieuwe smaken te proberen, en nuance te herkennen. Want proeven kan je leren, daar is ze rotsvast van overtuigd. Op een elegante en schijnbaar rustige manier, lijkt ze als een rivier haar weg te banen in het leven. “Stilstaand water verrot. Dat geldt ook voor mensen. Als je stilstaat, ga je achteruit. Je wordt maar sterker wanneer je vooruit zwemt, tegen de stroom in als het moet.”


Een Festivalbabbel met twee fijnproevers over nieuwe en vertrouwde smaken. Over wijn, en hoe het generaties kan verbinden. Over durven springen en je hart volgen. Over voorgekauwde recensies en opbouwende kritiek. Over luiheid die des duivels is. En over soms dat duiveltje durven toelaten.