Panel Schaft Amsab Fo 006456 Kleiner

SCHAFT! WAT ZIT ER IN JOUW BROODDOOS?

  • vrijdag 29/11 11:30-13:00
Locatie
Publieksruimte Amsab
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism amsab-ISG

Met Yves Segers (professor Geschiedenis KU Leuven en coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis), Tine Hens (journalist), Hilde Langeraert (conservator Industriemuseum) en Veronique De Roeck (medewerker BTB-ABVV).

Moderator is Ciska Hoet (directeur Rosa vzw)


Misschien stond je er nog nooit bij stil, maar onze brooddoos geeft heel wat prijs over de samenleving waarin we leven. Collega’s gaan samen uit lunchen, thuiswerkers maken snel een potje klaar, de kant-en-klare maaltijden hebben in zowat elke supermarkt een prominente plek veroverd, broodjeszaken schoten eind vorige eeuw als paddestoelen uit de grond en lijken nu ingeruild voor sushi-toogjes, bageltenten en pokébowl-zaken ... Witte bokes lijken al helemaal passé, laat staan de plastic zakjes of stroken aluminiumfolie waarin ze decennialang zonder gêne gedraaid werden. Niet alleen wàt we eten tijdens de noen, maar ook de manier hoe we onze lunchpauze invullen, vertelt heel wat over de maatschappij en hoe die verandert (sociale verschuivingen, de balans werk/privé, het ecologisch bewustzijn, de mondialisering en de wereld die binnenwaait enz). 

Het recht op schafttijd was eind 19e eeuw de allerbelangrijkste eis van de Algemene Diamantbewerkersbond. Nog voor de achturenwerkdag, en jaarlijks verlof, streden arbeiders voor het recht op een deftig moment de tijd om te eten – toen waren werkdagen van 12 uur geen uitzondering. Nu, anderhalve eeuw later, gaan we op zoek naar hoe die ‘schafttijd’ ondertussen is ingevuld. En we vragen ons af hoe het zo ver is kunnen komen dat dat recht ook opnieuw onder druk is komen te staan, denk maar aan de vrachtwagenchauffeurs in Europa die door hun werkgever onder druk worden gezet om geen pauze meer te nemen. Ook buschauffeurs zouden in praktijk vaak hun lunchpauze overslaan, omdat ze tijdens die break de vertragingen kunnen goedmaken die ze doorheen de dag al opliepen. 

Breng je bokes mee of verras ons met wat er in jouw lunchbox zit! Wij zorgen voor water en koffie. Dit gesprek kadert in een project rond schafttijd van Amsab-ISG