Rbg

RBG

  • vrijdag 29/11 17:00-19:00
Locatie
Sphinx Cinema - zaal 3
Soort evenement
Film & Podcast
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Ruth Bader Ginsburg - bijnaam: Notorious RBG. De bijnaam van deze opperrechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Een ontembare vrouw die na zestig jaar juridische strijd nog steeds niet moegestreden is. Ze vocht voor vrouwenrechten, overwon discriminatie en staat nu op haar 85ste voor haar laatste maar zwaarste strijd: Donald Trump. Een actueel verslag van haar persoonlijke en professionele leven.

RBG begon haar carrière als baanbrekende advocate en groeide uit tot een stille, maar onvermoeibare kracht in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Haar hoge positie bracht een grote invloed mee op fundamentele zaken, rond gelijkheid voor man en vrouw, abortus, de Amerikaanse grondwet, verkiezingen… RBG liet – net zoals de documentaire – geen onderwerp onbesproken. 

Maar naast haar impact op deze belangrijke thema’s toont de film de normaal gereserveerde RBG als een warme, humoristische vrouw die op 84 jarige leeftijd nog steeds fit door het leven gaat. Een verrassend portret van een heldin die weigert haar hartstochtelijke plicht op te geven. Een documentaire met een duidelijke boodschap: hoop. Eigenzinnig, volhardend en krachtig.


Regie: Julie Cohen, Betsy West 

VS 

2018

98 minuten

Engels gesproken

Nederlands ondertiteld