Img 8548

Prijs van de Gelijkheid

  • donderdag 10/12 14:00-14:30
Locatie
Online
Soort evenement
Woord & Beeld
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

We kennen ze allemaal. Mensen die tegen de stroom in durven varen. Mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 

Curieus zet deze zachte zielen, die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, in de kijker met de Prijs van de Gelijkheid. De laureaten van vorige jaren (Reinhilde Decleir, Ish Ait Hamou, Mohamed El Bachiri, Palestinian Circus School en Saskia Van Nieuwenhove) kozen de winnaar van 2020, de shortlist vind je vanaf december op deze pagina.

Op woensdag 9 december overhandigden we officieel de 6de Prijs van de Gelijkheid aan de laureaat van 2020. Helaas zonder publiek. Maar niet getreurd, we namen alles netjes voor je op en hieronder kan je de uitreiking herbekijken.


Denis Dawn Mensah AKA De Stille Stem stelt de genomineerden voor en maakte voor elke kanshebber een vlog. 


Voor huisarts en professor Stéphanie De Maesschalck (49) ligt de focus op de meest kwetsbaren. ‘Iemand moet het doen.’


Yasmien Naciri (28) is in alle opzichten een ondernemende jonge vrouw. Maar noem haar geen rolmodel of voorbeeld, zelf zegt ze 'Veel andere jongeren met veel capaciteiten en potentieel krijgen die kansen niet'. Haar tomeloze inzet voor jongeren en kwetsbaren is haar grote passie.


De woorden ‘Refu Interim is geen echt interimkantoor’ springen onmiddellijk in het oog bij het openen van de website. Achter de luchtige baseline gaat echter een duidelijke missie schuil: erkende vluchtelingen aan vrijwilligerswerk helpen, zodat ze een sociaal netwerk kunnen ontwikkelen en Nederlands leren. Het team van Refu Interim, gegroeid vanuit CirQ VZW, bestaat uit 3 mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun vrijwilligers, ondertussen al vier jaar lang, in zowat heel Vlaanderen.


City Pirates, de ploeg van voorzitter Michel Pradolini, vormt een sociaal platform waar ouders, kinderen, jongeren en vrijwilligers samenwerken aan een betere stad. Niet winnen staat centraal, maar inzet en talentontwikkeling. De visie van City Pirates luidt, klaar en duidelijk: “Voetbal de motor, sociaal engagement de brandstof, diversiteit de kracht!”. City Pirates telt ondertussen 1200 leden en sociaal engagement is er een even belangrijke pijler als het voetbal zelf.


Karrewiet op Ketnet doet wat in Vlaanderen lange tijd werd genegeerd: kinderen en jongeren serieus nemen. Geen onderwerp wordt uit de weg gegaan. Kinderen leren zich een mening vormen én ervoor uit te komen, wat hun zelfvertrouwen en ruimdenkendheid alleen maar ten goede komt.