Pesten Finaal 2 C Fatinharamos Klein

[VOLZET] PESTEN. WAAR LOOPT HET MIS?

  • donderdag 28/11 21:00-22:30
Locatie
Foyer Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met Tinne Oltmans (actrice en zangeres), Anneleen Van Offel (auteur), Gie Deboutte (voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten), Lies Vanhoutte (medewerker van vzw Koekegoed en begeleider-coach in een voorziening voor jongeren met psychische problematieken), … 

Journaliste Yasmina El Messaoudi leidt het gesprek in goeie banen. 


Pesten op school blijft een hardnekkig probleem, alle sensibiliseringscampagnes ten spijt. Zo wordt in Vlaamse scholen gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig is zelfs dagelijks slachtoffer van lichamelijke en/of psychische pesterijen. 

Gaat de pijn, het gevoel de eeuwige verliezer te zijn, ooit nog weg? En wat met de pesters: heeft de pestkop van de speelplaats later een grotere kans uit te groeien tot de kantoorbully? Wat beweegt een kind om een ander zo te kwetsen?

Soms lijkt het wel alsof goed bedoelde educatieve projecten tegen pesten de slachtoffers in een nog kwetsbaardere positie plaatsen. Pesten écht aanpakken lijkt alleen mogelijk als ouders en scholen zich op lange termijn verenigen tegen pesten, als omstanders tussen durven komen als ze pestgedrag zien gebeuren. Ons panel bespreekt de moeizame weg naar oplossingen en legt ons best practices voor waar we iets van kunnen leren.