Sofababbels Optie1 1

Stéphanie De Maesschalck & Magaly Rodriguez Garcia

  • woensdag 09/12 17:00-18:00
Locatie
Online
Soort evenement
Festivalbabbel
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Een bijzondere editie van deze sofababbels. We focussen op stemmen die amper gehoord werden tijdens deze lange corona-crisis, waar roepers alsmaar meer het debat overstemden.

Thuiswerken, in je (onveilige of veel te kleine) kot blijven, afstand houden is écht niet voor iedereen zo evident als het op het eerste zicht lijkt.

Welke impact had/heeft de coronacrisis op de kwetsbaren in onze samenleving: daklozen, ouderen, vluchtelingen, singles, zorgkundigen, sekswerkers? Hoe kijken zij terug op de voorbije maanden? Wat gaf hen hoop? Wat kan beter bij een volgende uitbraak? Wat hadden zij anders aangepakt? Wat maakte hen kwaad? Leerden we iets uit de eerste golf? Hoe heeft deze gezondheidscrisis hen veranderd?

Onze gastvrouw Yasmina El Messaoudi praat erover met

Huisarts en professor Stéphanie De Maesschalck weet uit de eerste hand hoe deze crisis de (onzichtbare) ongelijkheid in onze maatschappij vergroot. Ze heeft een praktijk in één van de meest kwetsbare buurten van Menen en tijdens de eerste lockdown stak ze de grens over om hulp te bieden aan de bewoners van het vluchtelingenkamp. Haar focus ligt op de zwakkeren van onze maatschappij. “Iemand moet het doen” zegt ze met het relativeringsvermogen dat haar kenmerkt.
Ze zag met eigen ogen de klachten stijgen: “financiële moeilijkheden, stress, angst, eenzaamheid, huiselijk geweld … Die gevolgen gaan we nog maanden voelen. "'Hoe gaat het met je?' Ik stel die vraag nu telkens expliciet aan patiënten. De verhalen die je hoort zijn hallucinant. En ze komen pas naar boven als je ernaar vraagt.”

We brengen haar samen met Magaly Rodriguez Garcia, historica en als professor verbonden aan de KULeuven. Ze gooit hoge ogen met haar onderzoek naar gemarginaliseerde en gestigmatiseerde vormen van arbeid als sekswerk. Met een nieuwsgierige blik en op wetenschappelijke wijze onderzoekt ze de wereld en haar boeiende inwoners. Ook zij die aan de rafelranden van de maatschappij leven, en vaak aan het oog van historici en beleidsmakers ontsnappen. Magaly groeide op in Ambato, een stad in het hart van Ecuador, en was als jong meisje al gedreven om alles in vraag te stellen. Als 14-jarige besliste ze om haar thuisstad te verlaten. “De ongelijkheid was gewoon té groot”, vertelt ze daarover. De wereld rond haar voelde te klein, de ruimte die vrouwen mochten innemen (“lachen en mooi zijn”) te beklemmend. Ze vroeg haar ouders om het geld voor haar quinceañera-feest opzij te zetten. Zo kon ze enkele jaren later, op de drempel van volwassenheid, haar vertrouwde thuis achter zich laten en met nieuwsgierige blik de wijde wereld in te trekken. Via een ommetje langs de VS, kwam ze 25 jaar geleden in België terecht. En na al die tijd frappeert het haar nog altijd, hoe de Latijns-Amerikaanse samenleving op collec. “Ik vind het nog steeds eigenaardig hoe alles hier op een individuele manier gebeurt, terwijl de Latijns-Amerikaanse samenleving op collectiviteit is georiënteerd.” 

Veel interessante invalshoeken dus, voor een babbel over een collectief het hoofd bieden aan een gezondheidscrisis, met respect voor het individueel welzijn.

Inspirerende stemmen aan het woord laten over corona & ongelijkheid, kan gelukkig ook online. Deze sofababbels worden opgenomen in de Theaterzaal van Vooruit en gelivestreamd tot in jouw huiskamer.