Sofababbels Optie1 1

Paula Sémer & Magaly Rodriguez Garcia

  • woensdag 09/12 17:00-18:00
Locatie
Online
Soort evenement
Festivalbabbel
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Een bijzondere editie van deze sofababbels. We focussen op stemmen die amper gehoord werden tijdens deze lange corona-crisis, waar roepers alsmaar meer het debat overstemden. 

Thuiswerken, in je (onveilige of veel te kleine) kot blijven, afstand houden … is écht niet voor iedereen zo evident als het op het eerste zicht lijkt. 

Welke impact had/heeft de coronacrisis op de kwetsbaren in onze samenleving: daklozen, ouderen, vluchtelingen, singles, zorgkundigen, sekswerkers …? Hoe kijken zij terug op de voorbije maanden? Wat gaf hen hoop? Wat kan beter bij een volgende uitbraak? Wat hadden zij anders aangepakt? Wat maakte hen kwaad? Leerden we iets uit de eerste golf? Hoe heeft deze gezondheidscrisis hen veranderd? 

Onze gastvrouw  Yasmina El Messaoudi praat erover met 

Paula Semer is 95 lentes jong, maar heeft nog altijd de flair en de onbesuisde energie van een jong piepke. Een leven lang, inspireerde ze - met heldere lach en vurige pretoogjes - anderen om ook op een eigenzinnige manier aan het conventionele rollenpatroon te ontsnappen. Paula startte haar carrière net na de bevrijding als actrice bij hoorspelen op de radio, en verkaste in 1953 naar het kleine scherm om er mee de openbare televisieomroep uit de grond te stampen. “Het was alsof ik terechtkwam in een bende losgeslagen college boys,” zegt ze over die tijd, en over de seksuele en emotionele intimidatie waartegen ze er moest vechten. Paula werkte als actrice en omroepster, maar producete ook haar eigen programma’s. Niet bang om te schoppen tegen heilige huisjes die op hypocriete fundamenten waren gebouwd, maakte ze veelbesproken uitzendingen over gelijk loon voor gelijk werk, anticonceptie, abortus, masturbatie ... Haar strijdvaardigheid en openheid werden niet altijd op gejuich onthaald, maar Penelope betekende onnoemelijk veel voor het maatschappelijk debat, én voor het persoonlijk leven van talloze vrouwen. Die weigering om mee te doen aan het zedige zwijgen en drang om taboe-onderwerpen bespreekbaar maken, is een constante in haar leven gebleven; Of het nu over borstkanker gaat, over waardig sterven of machtsverhoudingen, nog altijd neemt Paula geen blad voor de mond. 

We brengen haar samen met Magaly Rodriguez Garcia, historica en als professor verbonden aan de KULeuven. Ze gooit hoge ogen met haar onderzoek naar gemarginaliseerde en gestigmatiseerde vormen van arbeid als sekswerk. Met een nieuwsgierige blik en op wetenschappelijke wijze onderzoekt ze de wereld en haar boeiende inwoners. Ook zij die aan de rafelranden van de maatschappij leven, en vaak aan het oog van historici en beleidsmakers ontsnappen. Magaly groeide op in Ambato, een stad in het hart van Ecuador, en was als jong meisje al gedreven om alles in vraag te stellen. Als 14-jarige besliste ze om haar thuisstad te verlaten. “De ongelijkheid was gewoon té groot”, vertelt ze daarover. De wereld rond haar voelde te klein, de ruimte die vrouwen mochten innemen (“lachen en mooi zijn”) te beklemmend. Ze vroeg haar ouders om het geld voor haar quinceañera-feest opzij te zetten. Zo kon ze enkele jaren later, op de drempel van volwassenheid, haar vertrouwde thuis achter zich laten en met nieuwsgierige blik de wijde wereld in te trekken. Via een ommetje langs de VS, kwam ze 25 jaar geleden in België terecht. En na al die tijd frappeert het haar nog altijd, hoe de Latijns-Amerikaanse samenleving op collec. “Ik vind het nog steeds eigenaardig hoe alles hier op een individuele manier gebeurt, terwijl de Latijns-Amerikaanse samenleving op collectiviteit is georiënteerd.” 

Veel interessante invalshoeken dus, voor een babbel over een collectief het hoofd bieden aan een gezondheidscrisis, met respect voor het individueel welzijn.

Inspirerende stemmen aan het woord laten over corona & ongelijkheid, kan gelukkig ook online. Deze sofababbels worden opgenomen in de Theaterzaal van Vooruit en gelivestreamd tot in jouw huiskamer.