Normaliteit

[VOLZET] OVER NORMALITEIT EN ANDERE AFWIJKINGEN

  • zaterdag 30/11 13:30-15:00
Locatie
Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met o.a. Paul Verhaeghe (professor psychodiagnostiek UGent), Stine Jensen (filosoof en schrijver), Winny Ang (kinderpsychiater), Jeroen Olyslaegers (auteur). 

Sara Vandekerckhove (journalist De Morgen) is moderator.


Waarom noemen we de een gek en de ander geniaal? De een artistiek en de ander op de dool? Waarom vieren we de rechtlijnigheid van de autist, de energie van de ADHD-er, de vrolijkheid van de jongere met het syndroom van Down, maar organiseren we de arbeidsmarkt niet zo dat zij er óók hun plek vinden? Moet je gek zijn om kunstenaar te zijn? Is normaliteit saai? En wat is nog normaal in een op hol geslagen samenleving die de grenzen van de planeet met de voeten treedt? 

Laten we eens gek doen en deze grote vragen serieus nemen. Want ze zijn allesbepalend voor hoe we onze maatschappij inrichten. De grens tussen wel of niet toerekeningsvatbaar zijn bepaalt of iemand bestraft kan worden. De grens tussen psychisch gezond en ongezond bepaalt of iemand kan werken. En dan zijn er nog zij die dubbele diagnoses hebben   zij doen vaak helemaal niet meer mee. Wie bepaalt er wie gek is en wie geniaal, en hoe gaan we om met mensen aan de uitersten van dat spectrum?