Nasrdin Danny

NASRDIN DCHAR + DANNY RONALDO

  • vrijdag 29/11 15:00-16:00
Locatie
Balzaal Vooruit
Soort evenement
Festivalbabbel
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Gastvrouw Fien Sabbe


We geven toe, op deze man die vlotjes de Carré laat vollopen voor zijn zaalshows, aasden we al enkele festivaledities. En we zijn maar wat blij dat het ons dit jaar eindelijk is gelukt, om hem in onze sofa te krijgen. Nederlands topacteur Nasrdin Dchar speelt zijn voorstelling JA! op het Festival van de Gelijkheid, en komt overdag langs in de Balzaal voor een Festivalbabbel. "Ik ben Nederlander, ik ben trots op mijn Marokkaans bloed, ik ben een moslim, en ik heb een 'fokking' Gouden Kalf in mijn hand.” Boenk erop, toen hij in 2011 - voor zijn rol in Rabat - gelauwerd werd met de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor acteurs en in zijn dankwoord het publiek toesprak. Vijf jaar later bracht hij in Amsterdam maar liefst tienduizend mensen op de been tijdens een Mars voor Verdraagzaamheid. Meer nog dan een signaal tegen polarisatie, was het een beweging vòòr iets. Voor Ieder 1, voor liefde, voor verbinding, voor dialoog. Diezelfde positieve en hoopvolle JA, klinkt nog uitgesprokener in zijn jongste theaterperformance, waarmee hij in Nederland al voor zo’n 75 uitverkochte zalen speelde. “We leven in een ‘nee’-tijdperk, mensen staan met de ruggen naar elkaar. Er mag wel wat meer ‘ja’ in.” Net als ons gelooft deze charmante verteller in de kleine verhalen van verbinding. De verhalen die het 7-uur-journaal niet halen. De verhalen die de angst voor de ander vlotjes overwinnen. De verhalen van liefde, die obstakels wegblaast. Omdat het liefde is. De verhalen die politici soms over het hoofd zien wanneer ze zich verliezen in verkiezingsslogans. De verhalen die vaak als naïef worden bestempeld, maar vooral een andere realiteit tonen. “Leef met een groot hart.” 

We brengen Nasrdin samen met circuskunstenaar Danny Ronaldo, de man die hele generaties samenbrengt en verbindt in de magische wereld van het circus. Circus Ronaldo vandaag is een poëtische en fragiele droomwereld, die ver lijkt te staan van het traditionele clowneske circus waarin Danny zelf opgroeide. Hij keert met zijn voorstellingen terug naar de puurheid van circus in zijn oorspronkelijke melancholische en poëtische vorm. En die zuiverheid werpt zijn vruchten af. De voorstellingen van Circus Ronaldo toeren van Reykjavik tot Barcelona, van Nieuw-Zeeland tot Australië. En ze worden internationaal bekroond. Niet alleen door fonkeloogjes van de eerste tot de laatste rij, maar ook door prestigieuze prijzen (de voorstelling Fidelis Fortibus kreeg de Cultuurprijs van de Stad Barcelona als beste voorstelling van 2017). Circus Ronaldo boort de honger naar verwondering aan bij jong en oud. Want de voorstellingen spreken élk kind in het publiek aan, ook dat kind dat ondertussen verborgen is onder een dikke laag volwassen-omhulsel. Authenticiteit is een woord dat werd uitgeperst als een sinaasappel in een genadeloos Italiaanse spremuta-machine, maar Danny Ronaldo ontspringt die dans elegant. Danny is authentiek als mens, als circusartiest, als levenskunstenaar. Geen promopraatje te bespeuren. In het zachte winteruur praatte hij over dat wat hem drijft als mens en als artiest. Niet bewondering of waardering. Maar liefde. Altijd weer liefde. Hoe liefde herkennen tussen mensen, ook tussen speler en publiek, je een rijker en voller mens maakt, we geloven hem graag. 


Een Festivalbabbel met twee vrolijke verhalenvertellers over authenticiteit, op en naast een podium. Over verwondering, over het alledaagse en het grootse. En hoe je dat als kind en als volwassene kan koesteren. Over ne cowboy zijn. En ne clown. Over het circus dat ons leven vaak is. Over tegendraadsheid en buiten de lijntjes kleuren. Over gastvrijheid. Over vaderschap en de kracht van familiebanden. Over de honger naar verwondering, en hoe ons dat met elkaar verbindt. Over ons gedeeld cultureel erfgoed. En over de universele zoektocht naar liefde.