Murielle Scherre Paula Semer 2

MURIELLE SCHERRE + PAULA SEMER

  • donderdag 28/11 18:00-19:00
Locatie
Balzaal Vooruit
Soort evenement
Festivalbabbel
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Gastvrouw Francesca Vanthielen


In zowat elk interview met of artikel over lingerieontwerpster en ondernemer Murielle Scherre wordt ze een rebel genoemd. Zelf ziet ze dat niet zo. “Ik ben nieuwsgierig, niet doelbewust tegendraads.” Het is die houding, 100% bullshitvrij en heerlijk eerlijk, die de geestelijke moeder van La fille d’O kenmerkt. Ze kiest er bewust voor om in België te produceren met Belgische grondstoffen, toont haar modellen photoshop-vrij, gaat volop in tegen het idee van fast fashion en wil producten maken waar elke speler in de keten beter van wordt - van de stikster tot de verkoper, van de ontwerper tot de klant. Niet omdat duurzaamheid en transparantie plots the magic words lijken in de mode-industrie, maar omdat ze bewust het spel eerlijk wil spelen. Want Murielle is zowat de pionier op vlak van circulaire economie en ethisch ondernemen in België. Al meer dan 15 jaar gaat ze koppig in tegen de Primark-stroom en fast fashion industrie. Daarbij volgde ze altijd haar buikgevoel, gooide bullshit elegant overboord, verhief haar stem wanneer iets onrechtvaardig aanvoelde of niet klopte, en maakte koppig haar eigen weg. Dat die weg niet over rozen liep, is een understatement. Het leek soms eerder op een hotsende en botsende race op de Bagattenstraat (voor de niet-Gentenaars: een kasseistrook die niet zou misstaan in de finale van Parijs-Roubaix). Het was niet altijd evident op financieel vlak, maar dankzij haar mindset van duurzaam denken, niet doen van wat voor jou niet werkt, staat het merk er vandaag als een huis. Hoe groot haar allergie is voor hypocrisie, zo groot is haar liefde voor echte lijven. En daarbij laat ze zich niet tegenhouden door de preutsheid van instagram - die haar account stilzwijgend onzichtbaar maakte. Dus: check en volg  @lafilledo voor een portie authenticiteit. 

Haar vitaliteit en drang naar vrijheid deelt ze met die andere pionier, Paula Sémer. 94 lentes jong, maar nog altijd de flair en de onbesuisde energie van een jong piepke. Een leven lang, inspireerde ze - met heldere lach en vurige pretoogjes - anderen om ook op een eigenzinnige manier aan het conventionele rollenpatroon te ontsnappen. Paula startte haar carrière net na de bevrijding als actrice bij hoorspelen op de radio, en verkaste in 1953 naar het kleine scherm om er mee de openbare televisieomroep uit de grond te stampen. “Het was alsof ik terechtkwam in een bende losgeslagen college boys,” zegt ze over die tijd, en over de seksuele en emotionele intimidatie waartegen ze er moest vechten. Paula werkte als actrice en omroepster, maar producete ook haar eigen programma’s. Niet bang om te schoppen tegen heilige huisjes die op hypocriete fundamenten waren gebouwd, maakte ze veelbesproken uitzendingen over gelijk loon voor gelijk werk, anticonceptie, abortus, masturbatie ... Haar strijdvaardigheid en openheid werden niet altijd op gejuich onthaald, maar Penelope betekende onnoemelijk veel voor het maatschappelijk debat, én voor het persoonlijk leven van talloze vrouwen. Het was meer dan een persoonlijke strijd, Paula vertolkte de stem van velen. “Ik vind dat een mens meerdere levens zou moeten hebben. Maar ik heb mij altijd zo ingeleefd in de levens van andere mensen, dat ik het bijna zelf ervaren heb." Die weigering om mee te doen aan het zedige zwijgen en drang om taboe-onderwerpen bespreekbaar maken, is een constante in haar leven gebleven; Of het nu over borstkanker gaat, over waardig sterven of machtsverhoudingen, nog altijd neemt Paula geen blad voor de mond. Zo trots dat ze erbij wil zijn. 


Een  Festivalbabbel met twee vrijheidsstrijders en pioniers over koppig je instinct volgen. En hoe belangrijk het is je daarbij omringd te weten door  mensen die in je geloven. Over identiteit en de moed die het vergt om jezelf te zijn. Over nieuwsgierigheid die verward wordt met tegendraadsheid. Over gretig bijten in het leven. Over je angsten overwinnen. Over instagram dat vrouwentepels censureert en dat bij mannenlijven niet nodig vindt. Over de zin en onzin van vrouwelijkheid en mannelijkheid. Over littekens, en hoe je die kan leren graag zien. Over zorgen voor anderen zonder jezelf te verliezen.