Mother

[VOLZET] MOTHER

  • vrijdag 29/11 19:30-21:30
Locatie
Sphinx Cinema - zaal 3
Soort evenement
Film & Podcast
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. In Mother volgt regisseur Kristof Bilsen de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen en dat weegt zwaar op haar gemoed. ’s Nachts vertrouwt ze Elisabeth haar angsten toe. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt. Mother onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt.

Manu Keirse over MOTHER: "De film doet ons niet alleen anders kijken naar mensen met dementie en hun omgeving, maar brengt een fundamentele boodschap voor onze technische en globaliserende wereld. Ze leert je kijken in de diepte en laat je erachter komen wat werkelijk belangrijk is in het leven. 


Na de film is er een Q&A met regisseur Kristof Bilsen. In de namiddag organiseren we ook een breder panelgesprek over dementie en zorg. Over hoe zelden ziekte en zorg zichtbaar worden gemaakt, zoals deze docufilm doet. Over hoe het jonge en volmaakte leven gevierd wordt, terwijl het oudere en less than perfect leven weggestopt wordt. Over hoe we die muren zouden kunnen slopen door generaties samen te brengen  en hoe dat tot een zorgzamere samenleving kan leiden.  
Regie: Kristof Bilsen

Belgie

2019

82 minuten

Frans/Thais gesproken

Nederlands ondertiteld