Mdmu Beeld

MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD OP DONDERDAG

  • Thursday 13/12 16:00-17:30
  • Locatie
    Dansstudio Vooruit
  • Soort evenement
    Extra

i.s.m. Charlie Magazine

Samen met Charlie Magazine organiseren we op het Festival ook 3 sessies 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd’. Tijdens een sessie MDMU geven we het woord aan een aantal experten die weten wat wij niet weten, vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen.

Want. Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je maatschappelijk te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken.

Kort gezegd: 6 topics, 6 experts, 6 kleine maar verzadigende porties brainfood.

Met o.a.

Elisabeth Timmermans is communicatiewetenschapster. Zij specialiseerde zich in het hoe en waarom van datingapps. Hebben die dating apps eigenlijk een invloed op onze manier van daten? Zijn we in staat om de juiste partner te kiezen wanneer de opties eindeloos lijken? Kloppen de beelden die televisie ons voorschotelt van romantische liefde en stomende seks eigenlijk wel? Dat en zoveel meer zoekt Elisabeth uit aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze MDMU sessie praat ze over de Tinderalgoritmes. Hoe werken deze algoritmes en waarom werken ze niet altijd in jouw voordeel?

Jean Paul Van Bendegem is wiskundige, filosoof en logica-lover. Dit najaar gaat hij met pensioen als hoogleraar Logica en Wetenschapsfilosofie. Tijdens deze MDMU legt hij uit wat toeval is en of dat echt bestaat. Waarom geloven we zo graag dat het onoverkomelijk was dat we samen zijn met onze geliefde? Hoe goed we als mens zijn om kansen in te schatten en hoe komt het dat we de kans dat we omkomen bij een terroristische aanslag zo veel groter inschatten dan dat we op ons hoofd vallen door een stom ongeluk?

Seksuoloog Wim Slabbinck ontmoet in zijn praktijk mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. Wim strijdt voor seksuele emancipatie, het recht op seks en betere seksuele en relationele educatie, voor ons allemaal. Je ziet hem ook als vaste expert in het tv-programma Blind Getrouwd. Bij deze sessie MDMU legt hij uit hoe de clitoris werkt.

Professor dr Alexandra Vermandel is bekkenbodemtherapeute in het UZA en doet onderzoek naar zindelijkheid in cultuurhistorische context aan het UA . Amper 1 op de 5 Vlaamse 2,5-jarigen is droog. In de jaren '60 van de vorige eeuw was dat nog 9 op de 10. Hoe komt dat? Hoe werden en worden kinderen in andere tijden en op andere plekken zindelijk gemaakt? Alexandra legt de link met de wegwerpluierindustrie en toont dat hoe kinderen hier en elders ter wereld op de pot gaan, best een interessant topic is. Ze is auteur van het boek Je kind zindelijk krijgen. Dat doe je zo ! Een handige gids gebaseerd op wetenschap en ervaring.

Historica Heleen Debeuckelaere is één van de auteurs van Zwart, een bundeling verhalen van negentien jonge Afro-Europese schrijvers. Ze laat haar licht schijnen op onze koloniale erfenis en vertelt ons alles over het gloednieuw ingeuldigde Lumumbaplein. Waarom het zo lang duurde eer dat realiteit was?

Vrijwilliger en bezieler van Fashion Revolution Belgium Tatiana De Wée vertelt ons alles over duurzame mode. Als kledij modieus moet zijn, hoe kan ze dan duurzaam zijn? Waarom zijn er 52 seizoenen in 1 modejaar? Waarom wordt zo veel kledij geproduceerd en weggegooid?


Selma Franssen is nieuwsgierige gastvrouw van dienst. Ze is chef redactie bij Charlie Magazine en freelance journalist. In 2019 verschijnt haar eerste non-fictieboek bij Uitgeverij Houtekiet.