Mdmu Beeld

[VOLZET] MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD OP ZATERDAG

  • Saturday 15/12 16:00-17:30
  • Locatie
    Dansstudio Vooruit
  • Soort evenement
    Extra

i.s.m. Charlie Magazine

Tijdens een sessie Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd geven we het woord aan een aantal experten die weten wat wij niet weten, vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen.

Want. Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je maatschappelijk te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken.

Oftewel: 6 topics, 6 experts, 6 kleine maar verzadigende porties brainfood.

Met o.a.

Ignace Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en voorzitter van de Raad van Europarc Federation, het Europees netwerk voor natuurlijk en cultureel erfgoed. Hij praat tijdens deze MDMU over de impact van de klimaatopwarming. Waarom is de opwarming van de gemiddelde temperatuur zo alarmerend (met impact op biodiversiteit)? Hoe het komt dat het zo sneeuwt terwijl de aarde opwarmt? Hoe kunnen consumenten/burgers/ondernemers een belangrijke kracht vormen om beleidsmakers en tot ambitieus handelen kunnen aansporen?

Tessa Kerre is hematoloog en kliniekhoofd in het UZ Gent. Ze legt tijdens deze sessie MDMU stamceltherapie en immunotherapie haarfijn uit. Waarom is het zo belangrijk om je als stamceldonor te registreren en een staal bloed af te staan? Hoe is ons lichaam de grootste kracht kan zijn wanneer het aangevallen wordt door kwaadaardige cellen (of wanneer het mechanisme faalt en net niet die kwaadaardige celdeling kan stoppen). Waarom stoten sommige lichamen gezonde stamcellen af (ook al is er een match), hoe immunotherapie een alternatief kan zijn voor stamceltransplantatie (wat de voordelen zijn), waar we op ethische grenzen botsen met die genetische manipulatie …

Filip Boen is professor in de sport- en bewegingspsychologie aan het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven. Een sportpsycholoog én Beerschot-fan. Hij praat tijdens deze MDMU over supporters als metafoor voor onze samenleving. Hij heeft het over de wetten van de groepsdynamica, parallel tussen groepsdenken en hooliganisme in voetbalstadion en in samenleving, hoe minderheidsgroepen een grotere identiteitsbeleving hebben en welk effect dat heeft op een meerderheid.

Seksuoloog Wim Slabbinck ontmoet in zijn praktijk mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. Wim strijdt voor seksuele emancipatie, het recht op seks en betere seksuele en relationele educatie, voor ons allemaal. Je ziet hem ook als vaste expert in het tv-programma Blind Getrouwd. Bij deze sessie MDMU vertelt hij over verschillende relatievormen: wat zijn de voordelen, wat zijn de valkuilen?

Pedagoge en mensenrechtenactiviste Samira Attilah legt uit wat de Dublin-verordening is, en wat het betekent voor mensen die hier in Europa asiel zoeken. 

Wat gebeurt er als België niet verantwoordelijk is voor de asielaanvraag? Behandelt elk Europees land de asielaanvragen op eenzelfde manier? Samira schrijft geregeld opiniestukken voor MO* en De Morgen, en bracht onlangs haar eerste boek uit Zijn naam was Youssef.

Thomas Smolders is gepassioneerd door technologie, campagnes en journalistiek en schrijft hierover voor De Tijd en Charlie Magazine. Op 16 mei 2017 verscheen zijn debuut ‘Achter onze schermen’, dat dieper ingaat op de impact van technologie op onze samenleving. Hij vertelt over artificiële intelligentie.

Selma Franssen is nieuwsgierige gastvrouw van dienst. Ze is chef redactie bij Charlie Magazine en freelance journalist. In 2019 verschijnt haar eerste non-fictieboek bij Uitgeverij Houtekiet.