Mdmu Beeld

MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD OP VRIJDAG

  • Friday 14/12 16:00-17:30
  • Locatie
    Dansstudio Vooruit
  • Soort evenement
    Extra

i.s.m. Charlie Magazine

Samen met Charlie Magazine organiseren we op het Festival ook 3 sessies 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd’. Tijdens een sessie MDMU geven we het woord aan een aantal experten die weten wat wij niet weten, vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen.

Want. Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je maatschappelijk te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken.

Kort gezegd: 6 topics, 6 experts, 6 kleine maar verzadigende porties brainfood.

Met

Yan Ting Yuen is filmmaker. Haar film De achtste dag (co-productie met Robert Costers) biedt een blik over de kredietcrisis. In deze MDMU legt ze uit wat er nu gebeurd is tijdens die financiële crisis in 2008, wat een bankencrisis is, hoe ons bancair systeem werkt, waarom banken niet failliet ‘mogen’ gaan …

Aurélie Van de Peer combineert een liefde voor jurken van Belgische makelij met een passie voor filosofie en sociologie. Als eerste in België promoveerde Aurélie met een doctoraat over de politiek van modejournalistiek (UGent/KU Leuven). Ze doceert Philosophy of Fashion aan de studenten van de Bachelor Fashion Design en de Bachelor Textile Design van de Royal Academy of Arts in Den Haag. Aurélie spreekt en schrijft over mode: daarbij gaat het haar niet om wat jij draagt, maar om wat mode met jou doet.

Inke Gieghase duikt het liefst in het letterballenbad van LGBTQIA+ en wil aantonen dat de wereld niet zo zwart-wit is als we soms mensen denken. Als activist voor de holebi+ en trans* gemeenschap zet ze zich in voor  meer en correcte berichtgeving over de holebi+ en trans* gemeenschap. Ze biedt vormingen en consultancy aan rond gender en geaardheid. Naast haar werk als freelance journalist is ze actief als poetry slam artiest. In deze MDMU-sessie legt ze alles uit over genderlabels.

Patrycia Pompala is een Poolse feministe. Patrycja heeft gestudeerd in Siberië, Rusland. Vorig jaar behaalde ze haar diploma als Master in Oost-Europese Talen en Cultuur aan de Universiteit Gent. Tegenwoordig studeert ze Gender and Diversity aan Universiteit Gent en werkt ze samen met Anti-Discrimination Centre Memorial Brussels, een NGO die zich inzet om de rechten van kwetsbare minderheden in ex-sovjetstaten te verdedigen. Patrycja zal tijdens de MDMU uitleggen waarom er geen of amper vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs zijn in de landen die behoorden tot de Sovjet-Unie.

Jozef Van Langendonck, emeritus professor Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht schreef een essay ‘De sociale zekerheid herbekeken’. Hij komt ons in 10 minuten een spoedcursus geven over ons huidige systeem van sociale zekerheid, en hoe het democratischer en gelijkwaardiger kan uitgewerkt worden.

Documentairemaker Alex De Ronde maakte een portret van zijn doofgeboren zoon Tobias. Een intieme vertelling, maar ook een boeiend maatschappelijk verhaal. "Het zou ontzettend jammer zijn mochten alle doven ‘gerepareerd’ kunnen worden. De dovencultuur, de gebarentaal, dat is een verrijking. Het maakt je land rijker als je ook een gebarentaal hebt. Meer divers is beter, minder divers is minder goed." Hij vertelt tijdens deze sessie over de dovencultuur. Begrijpt een dove uit België een dove uit China? Hoe werkt gebarentaal? Hoe werkt spraaktherapie? Waarom zijn er geen lidwoorden in (Vlaamse) gebarentaal? ...


Selma Franssen is nieuwsgierige gastvrouw van dienst. Ze is chef redactie bij Charlie Magazine en freelance journalist. In 2019 verschijnt haar eerste non-fictieboek bij Uitgeverij Houtekiet.