Migratie

[VOLZET] MIGRATIE EN MENSENRECHTEN IN EUROPA

  • zaterdag 30/11 13:30-15:00
Locatie
Foyer Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met Leo Lucassen (professor arbeids- en migratiegeschiedenis Universiteit Leiden), Peter Bouckaert (director of research at Open Arms, the Spanish sea rescue group), Samira Attilah (journalist Apache) en Reginald Moreels (chirurg en mede-oprichter van Artsen Zonder Grenzen)

Koen Vidal (Chef Buitenland De Standaard) is onze moderator. 
Leoluca Orlando (burgemeester van Palermo) moet helaas verstek geven voor dit panel.  


Interne conflicten, klimaatverandering en armoede blijven ertoe leiden dat vluchtelingen naar Europa trekken, op zoek naar een veilig onderkomen. Maar Europa slaagt er niet in een antwoord te bieden op deze humanitaire crisis. En dus resten ons vooral vragen. Vragen als deze: kunnen we mensenhandelnetwerken ontmantelen door alternatieven te bieden voor gevaarlijke tochten? Hoe is het nog met het overleg over de opvang en verdeling van vluchtelingen? Hoeveel mensen zitten er onder mensonterende omstandigheden vast in aankomstlanden zoals Italië en Griekenland? Sust Europa haar geweten door deals te sluiten met Turkije en Libië? Hoe kunnen we nieuwkomers uit de illegaliteit houden en beter begeleiden naar een woning, job en sociaal netwerk? Kan evenwichtige berichtgeving maatschappelijke onrust en wantrouwen temperen? Welke gevolgen heeft de criminalisering van ngo’s die bootvluchtelingen redden? Waar ligt de verantwoordelijkheid van ons land, als deeltje van Europa?

Geïnspireerd door thema Mensenrechten? Check dan onze workshops ism Liga voor de Mensenrechten. 

En migratie? Check dan het prachtige vlaggenproject I Wish I Was My Own Country So I Could Be Home Anywhere van S.M.A.K. op het Festival.