Mercy Killing

MERCY KILLING

  • Thursday 13/12 13:30-15:30
  • Locatie
    Sphinx Cinema - zaal 3
  • Soort evenement
    Docu & film

ism Handicap International

Een kind met een beperking grootbrengen is een heavy uitdaging. Voor ouders in een ontwikkelingsland is het al helemaal geen evidentie. Ga je naar het hospitaal als je minder dan een dollar per dag verdient? Hoelang hou je het vol als je man je vlak na de geboorte achterlaat? Hoeveel beledigingen kan je verdragen? Kinderen met beperking riskeren de genadedood in Oeganda.

Karen is 3 jaar. Ze heeft klompvoetjes en malaria. Haar moeder Mary heeft geen geld voor het ziekenhuis en ze wordt vaak uitgescholden. Sommige ouders van kinderen zoals Karen zien het niet meer zitten, ze geven op en doden hun eigen kind. Bij gebrek aan een beter Oegandees woord worden die moorden Mercy Killing of ‘genademoord’ genoemd. Het is een taboe om erover te praten en het komt voor achter gesloten deuren.

Makers Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe onderzochten het fenomeen maandenlang. Onderzoeksjournalistiek met schokkende en diepgaande getuigenissen.

Q&A met regisseur en onderzoeksjournalist Luk Dewulf na de vertoning. Het nagesprek (met Ignaas Devisch, Eric Weerts en Sandra Emons) maakt de link met een breder maatschappelijk debat (de NIP-test en de maatschappelijke druk om foetussen met een beperking te laten wegnemen) en de werking van Handicap International.

Luk Dewulf
2018