Dokter Teveel

KOST DE DOKTER TE VEEL?

  • donderdag 28/11 13:30-15:00
Locatie
Antiekzolder Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Language

ism Socialistische Mutualiteiten


Met Paul Callewaert (Algemeen Secretaris Socialistische Mutualiteiten), Margot Cloet (Gedelegeerd Bestuurder Zorgnet-Icuro), Ri De Ridder (voormalig Directeur-Generaal Riziv), Karin Jiroflee (Volksvertegenwoordiger) en Inez Rodrigus (Diensthoofd cardiochirurgie UZA)

Moderator: Sara Vandekerckhove (journalist De Morgen)


Vorig jaar wist De Morgen voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen. De krant ontdekte dat één op de zes Vlaamse artsen boven de zogenaamde ‘premiernorm’ zit, die bepaalt dat overheidsmanagers niet meer dan €290.000 bruto per jaar mogen verdienen. De regering legde die norm vast voor beroepsgroepen die met belastinggeld betaald worden – maar voor artsen geldt een uitzondering.  

Wat ook bleek: er zijn grote verschillen tussen de lonen van specialisten. Neurochirurgen, anesthesisten, orthopedisten en radiologen verdienen makkelijk drie keer zoveel als spoedartsen, neuropsychiaters, neurologen en oncologen. Er zijn zelfs artsen die meer dan vijf keer zoveel verdienen als hun collega’s in andere disciplines. De vraag is waarom. Houden zulke lonen expertise in het land en het niveau van de ziekenhuizen hoog? Kunnen dokters het ethisch wel maken om zulke vergoedingen te vragen? Wat betekent dit alles voor de betaalbaarheid van de zorg? 

Recent onderzoek leert ook dat 1 op de 10 Belgen een bezoek aan de dokter, het ziekenhuis of de specialist uitstelt, omdat ze het niet kunnen betalen. Kost de dokter teveel? Onze gezondheidszorg staat nog altijd op een zeer hoog niveau, maar dat kost geld. Zij we soms zelf het slachtoffer van het succes van ons geroemde systeem van gezondheidszorg?