Kinderarmoede

KINDERARMOEDE, HET VERDRIET VAN BELGIE

  • donderdag 28/11 13:30-15:00
Locatie
Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater en voorzitter van het Kinderarmoedefonds), Hanan Ben Abdeslam (vroedvrouw, coördinator Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan), Cindy Van Geldorp (ervaringsdeskundige Netwerk tegen Armoede) en Don Pandzou (voorzitter Waka Wake Generation)

Moderator: Ann Peuteman (journalist Knack)


België is koploper in een van de droevigste statistieken: die van de kinderarmoede. Eén op de negen minderjarigen groeit op in een gezin waarin de ouders niet werken. In geen enkel EU-land ligt dat aantal zo hoog als in België. Deze gezinnen wonen vooral in Wallonië en Brussel, maar ook in Vlaanderen zou de kinderarmoede gestegen zijn, ondanks beloftes uit de politiek om die te halveren. 

Dat het beter moet, staat vast. Maar hoe? Wat kan er veranderen op het vlak van onderwijs, arbeidsmarkt, fiscaliteit, sociale zekerheid, huisvesting en kinderopvang? Hoe kunnen scholen, vrijwilligers, armoedeorganisaties en OCMW’s op een respectvolle en efficiënte manier de handen ineen slaan? Zijn er oplossingen uit het buitenland waarvan we kunnen leren: van schoolmaaltijden tot sociale plekken in sportclubs, die kinderen die in armoede opgroeien in staat stellen om volwaardig deel te nemen in de maatschappij? Is kinderarmoede een stedelijk probleem? En lopen arme kinderen meer kans om arme volwassenen te worden?