Consent Final2 Fatinharamos Klein

[VOLZET] IS 'T OKE? PRATEN OVER CONSENT

  • donderdag 28/11 13:30-15:00
Locatie
Foyer Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism zij-kant


Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. Die grijze zone is best groot, en vaak is het niet makkelijk om te weten waar de grenzen liggen. Nochtans is het in seksuele relaties (nog steeds) glashelder: alles mag, als de andere partij daarmee instemt. 

Laat nu net die toestemming vaak ontbreken. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee vóór 18 jaar. Bij de volwassenen geldt dit voor 13,8% van de vrouwen en 2,4% van de mannen (bron: Sexpert).

Op het Festival van de Gelijkheid organiseert de progressieve vrouwenbeweging zij-kant een debat rond consent met de performer Mallika Taneja, die momenteel rondtoert met de voorstelling Be Careful (tickets voor de voorstelling op Festival van de Gelijkheid 27/11), waarin ze de Indische machocultuur aan de kaak stelt. Ook professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens, experte seksueel geweld Liesbeth Kennes, coördinator van 1712 Wim Van de Voorde en sociaalwetenschapper aan de Universiteit Utrecht Linda Duits debatteren mee. Een boeiend gesprek over seks en goesting, maar ook over de soms dunne lijn tussen willen of dwingen. 

De sprekende illustraties van toptekenaar Gerda Dendooven geven dit gesprek extra kracht . 


Dit debat maakt deel uit van de sensibiliseringscampagne van zij-kant, vzw Zijn en Sensoa: ‘Is ’t oké? Niet zeker? Check het!’ Op het Festival kan je aan hun campagnestand de Eva Mouton-postkaartjes vinden en  de ‘Flirtertwister’ testen . Zo check je of een seksueel geladen situatie wel oké is.

zie ook: workshop ‘Niet zeker? check het!' op donderdag 28/11 om 17u van Sensoa