Mainstream Media

[VOLZET] WIE GAAT HET NIEUWS VERNIEUWEN?

  • zaterdag 30/11 16:00-17:30
Locatie
Antiekzolder Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met Sofie Joan Wouters (actrice en theatermaakster), Gie Goris (hoofdredacteur MO*), Warda El-Kaddouri (literatuurwetenschapper en freelance journalist), Karl van den Broeck (hoofdredacteur Apache) en Kris Hoflack (directeur communicatie van het Vlaams Parlement, voormalig hoofdredacteur van het VRT- en VTM-nieuws).

Aimée-Fidèle Mukunde is onze moderator.

Presidenten die rechtstreeks met de wereld communiceren en evenveel volgers hebben als The New York Times, Youtubers die de aandacht van tieners beter vangen dan de populairste BV en deep fakes die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Het zijn maar een paar uitdagingen waar de mainstream media vandaag mee te maken hebben. 

Worden de mainstream media langzaamaan irrelevant, of zijn hun duiding en betrouwbaarheid net harder nodig dan ooit? Een ding is zeker: de journalistiek opnieuw uitvinden is lastig wanneer redactiebudgetten slinken en de mediaconcentratie een kritische ondergrens heeft bereikt; Vlaanderen heeft slechts twee persgroepen. Gelukkig hebben we de onafhankelijke media, denk je misschien, maar ook zij hebben moeite om bij te benen. Want innoveren is minstens zo lastig wanneer je nauwelijks je hoofd boven water houdt. Waar moet de vernieuwing van het nieuws vandaan komen – en hoe kan die eruit zien?