Guy Standing En Christian Felber Over Een Nieuwe Economie En

GUY STANDING EN CHRISTIAN FELBER OVER EEN NIEUWE ECONOMIE

  • Thursday 13/12 20:30-22:00
  • Locatie
    UFO Universiteitsforum
  • Soort evenement
    Panelgesprek

Wat vorig jaar begon met Jane Goodall, krijgt dit jaar een vervolg op het Festival: hoog bezoek aan de Ufo. Professor Guy Standing en Christian Felber maken hun opwachting voor een lezing en panel over “Het nieuwe precariaat” en een nieuw model voor onze economie. De lezing en aansluitend panelgesprek is een samenwerking met de UGent.

Guy Standing, hoogleraar Economische Zekerheid aan de universiteit van Londen, en stichtend lid van het Basic Income Earth Network (BIEN) publiceerde in 2012 'The Precariat'. In dit baanbrekende boek waarschuwt hij voor de toenemende bestaansonzekerheid die steeds meer mensen wereldwijd treft. Het precariaat kenmerkt zich door korte banen, lage inkomens, moeilijke relaties, weinig sociale zekerheid en/of het ontbreken van een politieke stem. Naast een dreiging van toenemende armoede (zoals bij de mini-jobs in Duitsland), is het precariaat bovendien vatbaar voor populisme en extremisme en vormt het zo tevens een democratisch gevaar. Die precaire klasse breidde de laatste jaren uit en werd diverser, aldus Standing. In Japan schat hij de bevolkingsgroep op meer dan 20 miljoen. In Europa werd het precariaat een thema in de vroege 21ste eeuw: hoogopgeleide jongeren vonden geen baan of verrichtten onderbetaald werk. Zowel de verkiezing van Trump als de Brexit worden in verband gebracht met het Precariaat.

Christian Felber is een econoom die pleit voor een radicale transformatie van ons economisch systeem. Hij vraagt aan bedrijven om hier het voortouw te nemen. De economie moet ethische bedrijven bevoordelen, zodat de neerwaartse spiraal van kostenminimalisatie en winstmaximalisatie stopt. Zo kunnen we ons economisch systeem terug inzetten om andere waarden na te streven. Felber bracht vorig jaar het boek ‘Ware winst. Gemene Goed economie als wegwijzer’ uit.

An Hofman (anker Kanaal Z) is moderator van dienst.

Dit panelgesprek zal plaatsvinden in het Engels.