Dimitri Zouzou

[VOLZET] DIMITRI VERHULST + ZOUZOU BEN CHIKHA

  • Thursday 13/12 16:30-17:30
  • Locatie
    Balzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Festivalbabbel

De kans is groot dat schrijver Dimitri Verhulst ook in jouw boekenkast prijkt. Niet alleen schreef hij in 20 jaar tijd maar liefst 23 boeken (wat wij een zot tempo vinden en ons doet overwegen om toch eens aan die cursus timemanagement te beginnen … of toch niet ;) ). Ook omdat het Libris Literatuurprijswinnende Godverdomse dagen op een godverdomse bol - zijn in een weergaloze taal uitgespuwde wereldgeschiedenis - in 2009 gratis met elke Humo werd meegegeven. 300.000 exemplaren vonden op die manier hun weg naar de Vlaamse huiskamers. Een commerciële stunt? Ongetwijfeld. Maar qua poging om literatuur laagdrempelig te maken, kunnen veel praatgrage theoretici er een puntje aan zuigen. Maar Dimitri heeft geen hype nodig om sterke literatuur te schrijven. Hij is een meester in het vertellen. Hij neemt zijn lezer bij de hand, geeft hen een duwtje in de rug en laat hem slalommen langs verzonnen en verloederde woorden, rauwe passages en menselijke miserie. Dimitri’s boeken zijn voer voor wie houdt van volgeschepte borden met barokke taal, niet voor wie zijn maag wil vullen met subtiele courgettespaghetti zonder gluten. Zijn boeken leren je vloeken, luider en rochelender dan je jezelf toe in staat achtte. Maar ook liefhebben, intenser en onstuimiger dan je je herinnerde. Vaak schrijft hij verhalen die raken aan zijn eigen leven. Soms ook onbewust, wanneer zijn boeken zijn eigen leven lijken in te halen. Sinds zijn debuut vloeiden in een rotvaart romans, novelles, gedichten, zelfs songteksten … uit zijn pen. Ondertussen klom hij ook op podia, met een boek in de hand, een schurende stem in de aanslag, al dan niet verzacht door een melodieus strijkerskwartet. Vorig jaar nog reisde hij - met een cameraploeg in zijn kielzog - het oude continent rond om onze Europese identiteit in beeld te brengen en in woorden te vatten. Drie van zijn romans vonden ondertussen ook de weg naar de cinema, het illustreert de vertelkracht van zijn boeken … Het meest recent nog Angel, een bewerking van zijn Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten.

Wij nodigen Dimitri uit om met Zouzou Ben Chikha te praten, niet alleen over hun gedeelde liefde voor de koers. Maar ook over hoe ze vochten tegen de voorbestemdheid van hun leven en de statistieken het nakijken gaven. Over het leven en dansant, hoewel het niet begon als a walk in the park. Zouzou is acteur, muzikant, regisseur en theatermaker. Bij het grote publiek werd hij in één klap wereldberoemd in Vlaanderen dankzij zijn rol als garagehouder Amar in de komische televisiereeks Bevergem. Maar zijn carrière gaat veel verder terug. Samen met zijn broer Chokri en artistieke partners Mourade Zeguendi en Ruud Gielens richtte hij in 2004 theatergezelschap Union Suspecte op. Vandaag leidt hij samen met zijn broer Chokri het collectief Action Zoo Humain, het theatergezelschap dat vanuit een moedige en ogenschijnlijk simpele beslissing onstond: “Ik wil niet langer negatief zijn.” En dus wortelt Action Zoo Humaine in engagement en positiviteit, in de maakbaarheid van de samenleving. Positief zijn, hij ziet het bijna als een morele plicht. Die bewuste keuze voor fundamenteel optimisme is zowat even doorslaggevend voor zijn leven gebleken, als de keuze voor boeken: “Ik heb me een volle bibliotheek gekocht in plaats van een dikke BMW. Duras, Sartre … die hebben mijn wereld verruimd.”


Een Festivalbabbel over littekens, en hoe je kan leren die graag te zien. Over winnaars en verliezers in de koers. En in het leven. Over volle petrol stampen wanneer het leven je genadeloos in het gezicht waait. Over de levenskunstenaars naar wie ze opkijken. Over vechten tegen de voorbestemdheid. Over de genadeloze Griekse tragedie die ons leven soms is. Over de gemeenschap die je er soms geniepig, soms uitgesproken op wijst dat je ‘anders’ bent. En over de schaamte die daarbij komt kijken. Over hoe ook het adorerende applaus je jezelf kan doen verliezen. Over gretig bijten in het leven en ambitie. Over moed en mildheid en bijtende humor.

© Foto Zouzou: Jimmy Kets