Schermafbeelding 2019 10 17 Om 11 52 54

UBUNTU // DEEP DEMOCRACY // DE WIJSHEID VAN DE MINDERHEID

  • donderdag 28/11 15:30-17:00
Locatie
KASK Miry concertzaal
Soort evenement
Workshop
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

ism Vormingplus Gent-Eeklo en KASK


In groepen zit lang niet iedereen op dezelfde lijn. We delen niet altijd dezelfde mening of staan niet achter alle beslissingen die genomen worden. Het meerderheidsstandpunt primeert en meningen of ideeën die hier tegenin gaan worden uitgevlakt, maar verdwijnen niet. Ze kunnen ervoor zorgen dat mensen zich ‘onderhuids’ gaan verzetten of dwars gaan liggen. Deep Democracy is een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar maakt (waar emoties, waarden en overtuigingen zitten) en de stem van de minderheid laat weerklinken. Niet om te komen tot een compromis, maar tot een besluitvorming met impact waarbij iedereen mee is.

De Lewis-methode van Deep Democracy is in de post-apartheid van de jaren negentig ontwikkeld in Zuid-Afrika door Greg en Myrna Lewis. Deze visie en methodiek wordt sindsdien succesvol toegepast als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. De methode wordt in 20 landen in de hele wereld toegepast in diverse velden: bedrijfsleven, onderwijs, zorg, bemiddeling, gezinsbegeleiding, partnercounseling, politiek, activisme en in de kunsten. In die zin is het dus meer dan een methode voor conflicthantering, het stelt ons ook in staat om op een meer inclusieve manier met ons samenleven om te gaan. Deep Democracy kan voor ‘common ground’ zorgen bij het opbouwen van een buurt, het samenleven in een cohousinggroep, …

Deep Democracy is een filosofie. Een kijk op de wereld, naar mensen, hoe ze zich gedragen … maar het is tegelijkertijd een praktische methode. Het kan ook een antwoord bieden op de grote uitdagingen waarmee we nu geconfronteerd worden. We staan immers op een kantelpunt rond diversiteit, ecologie … In Vlaanderen hanteren we vooral twee strategieën rond conflicthantering. We gaan voor het compromis of we proberen conflicten te vermijden. Om de vuile was niet buiten te hangen of om elkaar te sparen. Dat zorgt ervoor dat we vaak oplossingen zoeken op een rationeel niveau. We argumenteren en proberen elkaar te overtuigen. Zo raken we niet altijd aan dat punt waarop de dingen gezegd worden die moeten gezegd worden. En dat is wat Deep Democracy wel doet.


Ylva Berg van HUMMUS (House of Deep Democracy) toont ons via een lezing en oefening wat Deep Democracy kan betekenen.


Ontdek ook de rest van het UBUNTU-programma

SONJA KRUSE (Ubuntu Girl) in gesprek met Marjan Meganck

- Ubuntu voor beginners met Annette Nobuntu Mul en Babah Tarawally