Schermafbeelding 2018 10 15 Om 20 59 24

[VOLZET] ZIT ONS GEVOEL VOOR RECHTVAARDIGHEID IN ONZE GENEN?

  • Thursday 13/12 18:30-20:00
  • Locatie
    Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


Wat is 'eerlijk delen' en wat betekent het voor een samenleving? Bioloog Frans de Waal (Emory University Atlanta) gaat op zoek naar de evolutionaire wortels van ons rechtvaardigheidsgevoel en beroept zich daarvoor op boeiende inzichten uit de primatologie.

Na zijn lezing, brengen we hem graag samen voor een gesprek met filosofe Alicja Gescinska. 

Een gesprek over de mens als (a)sociale diersoort. Over eerlijkheid en rechtvaardigheid in onze samenleving. Over wat we kunnen leren over menselijk gedrag door naar sociaal gedrag en de intelligentie van mensapen te kijken. Over wat een ongelijke behandeling/waardering teweegbrengt in een maatschappij (minderheidsgroepen, genderrollen ...). Over hoe dun het laagje moraal is boven onze driften. Over het irrationele en rationele gedrag van mensen in een neoliberale samenleving. Over wat menselijk gedrag uniek maakt in het dierenrijk, en of onze sociale systemen als sociale zekerheid en democratie typisch menselijk zijn. 

Primatoloog Frans de Waal woont al jaren in de VS, waar hij werkt aan de Emory University in Atlanta en directeur is van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. Time Magazine selecteerde hem in 2007 voor een plek in hun prestigieuze Top 100 van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Zijn naam wordt vaak gefluisterd als potentiële Nobelprijswinnaar.

De Pools-Belgische filosofe, schrijfster en TV-maker Alicja Gescinska raakte in 2011 bekend met De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Sindsdien schrijft Gescinska regelmatig essays, opiniestukken en recensies. In 2013 trok ze met haar gezin naar de V.S. waar ze en doctoraal onderzoek deed aan de gerenommeerde Princeton-universiteit. In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. De lovende reacties deden haar beslissen om haar academische carrière stop te zetten en terug te keren naar België. Voor het tv-programma Wanderlust reist ze de wereld rond en voert ze filosofische gesprekken voert met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. Vorig jaar jaar sprak ze op Festival van de Gelijkheid met die andere toonaangevende stem uit de primatologie: Jane Goodall. 

Barbara Debusschere (journalist De Morgen) leidt het gesprek in goede banen.