Populisme

BEDREIGT POPULISME ONZE DEMOCRATIE?

  • zaterdag 30/11 16:00-17:30
Locatie
Theaterzaal Vooruit
Soort evenement
Panelgesprek
Toegankelijkheid
  • Wheelchair
  • Language

Met Sophie De Schaepdrijver (professor Geschiedenis aan de Pennsylvania State University) en Bas Heijne (auteur en columnist). 

Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard) modereert.


Hij is terug van weggeweest. Hij is man, hij is rechts, hij is nationalistisch. Hij heeft een intense relatie met Twitter. Zijn tweets geven zelden antwoorden op politieke en maatschappelijke vraagstukken en toch wordt hij altijd gequote. Dat is het profiel van de populist; terwijl het populisme een kameleon is die elke kleur op het politieke spectrum kan aannemen. Waarom vinden we populisten dan vooral op rechts? Wat zijn hun succesfactoren – en zou links niet beter wat van hun trucs overnemen? 

Dat populisten altijd opnieuw opduiken, doet vermoeden dat ze niet enkel een deel van de kiezers aanspreken, maar dat ze ook een functie hebben in het democratisch systeem – waar ze burgers een stem en gevestigde partijen een schop onder de kont geven. Kan de democratie ook functioneren zonder populisten? En wat is eigenlijk het lot van een populist als zijn populariteit afneemt? Maken populisten Twitter, of maakt Twitter populisten? In dit panel zoeken we het uit.