A Better Man

A BETTER MAN

  • Friday 14/12 18:30-20:30
  • Locatie
    Sphinx Cinema - zaal 3
  • Soort evenement
    Docu & film

Sinds #metoo staan vrouwen massaal op met getuigenissen over misbruik en geweld. Een hoogstnoodzakelijke en belangrijke tendens. Maar wat is de volgende stap? A Better Man toont de impact van een eerlijke getuigenis en een nieuwe en genuanceerde blik op het herstelproces, zowel voor slachtoffer als dader.

18 jaar was Attiya toen ze werd mishandeld door haar toenmalige vriend Steve. 22 jaar later voelt ze zich sterk genoeg voor een eerlijke getuigenis én een confrontatie met Steve. Ze zoekt hem op en samen hebben ze een reeks gesprekken die de impact van huiselijk geweld toont op het niveau van een relatie en een individu. Niet alleen Attiya, maar ook Steve zelf probeert te weten te komen wat er toen eigenlijk aan de hand was en of Steve klaar is om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Beelden van conversaties tussen Steve en Attiya gaan over in liefdevolle momenten tussen Attiya en haar familie. A Better Man vertelt niet enkel het verhaal van twee individuen die hun verleden proberen te verwerken, maar heeft ook als doel om het publiek zelf actie te laten ondernemen. Zowel in hun eigen relaties als in een bredere sociale context waar misbruik plaatsvindt. Het heeft op deze manier veel raakpunten met de #metoo beweging: Waarom wachtte Attiya zo lang met haar getuigenis? Wat is de rol van de dader in het herstelproces? En is er een weg indien niet tot vergeving dan toch tot verzoening?

Na de film volgt een nagesprek met zangeres Deborah Ostrega, die haar stem laat horen tegen huiselijk geweld (met vzw zijn).

Attiya Khan, Lawrence Jackman
2017
85 minuten