Suicide Therealbanksy

Suïcide: de stille doder

  • zaterdag 16/12 13:00-14:30
  • Locatie
    Foyer Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


Met Fleur van Groningen (auteur en columnist), Evelien Chiau (journalist Charlie Magazine), Tine Soens (Vlaams Parlementslid) en Gwendolyn Portzky (professor UGent en hoofd van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie) en Bart Demyttenaere (Medisch raadgever Socialistische Mutualiteiten). Moderator is Sara Vandekerckhove (journalist De Morgen)


Zelfdoding is in ons land de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen tussen 25 en 45 jaar, en de tweede belangrijkste oorzaak bij jongeren tussen 15 en 25 jaar. In 2014 pleegden in ons land gemiddeld 6 mensen per dag zelfmoord, anderhalf keer zo veel als het Europees gemiddelde. Het aantal pogingen ligt bovendien nog veel hoger.

Vlamingen hebben het moeilijk met praten over psychische problemen. “Door naar elkaar te luisteren, kunnen we soms letterlijk levens veranderen”, schreef Evelien Chiau, journaliste bij Charlie. “Dat wil niet zeggen dat we iedere persoon met zelfdodingsgedachten kunnen ‘redden’. Maar wat we wel kunnen doen, is wat vaker praten met elkaar. Écht praten."

Is onze jeugd zodanig ontredderd dat ze het leven in onze snelle samenleving niet aan kan? Kan ze de voortdurend heersende prestatie- en concurrentiedruk niet de baas? Mist ze een 'zin' in het leven? Of zijn er vele andere oorzaken? Is zelfmoord altijd een wanhoopsdaad? Of bestaat zoiets als een rationale, geplande zelfmoord? En zou hulp daarbij dan strafbaar moeten zijn?

De Vlaamse overheid investeert in actieplannen, maar toch blijven we het beduidend slechter doen dan de ons omringende landen. Vlamingen zetten te weinig en te laat de stap naar hulpverlening. Als ze die stap dan toch zetten, botsen ze al te vaak op de grenzen van onze geestelijke gezondheidszorg. . Wie hulp vraagt, komt niet in één-twee-drie bij de juiste hulpverlener terecht. De wachttijden blijven groeien terwijl er volop wordt bespaard. Preventie is belangrijk, maar haalt weinig uit als andere drempels te hoog blijven. Hoe kunnen we het tij keren?


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of www.zelfmoord1813.be.