Algemeen Cultuur

Cultuur - het (k)neusje van de zalm?

  • donderdag 14/12 20:30-22:00
  • Locatie
    Foyer Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


Met Jan Moeyaert (intendant Kunstenfestival Watou), Jos Geysels (voorzitter Vlaams Fonds der Letteren), Sachli Gholamalizad (theatermaakster en actrice), Yannick Bochem (centrumverantwoordelijke De Vaartkapoen) en Kurt Van Eeghem (radio- en televisiemaker). Yasmina El Messaoudi (journalist Charlie Magazine) is de moderator.


De creatieve en culturele industrie levert jaarlijks een bijdrage van meer dan 500 miljard euro aan de Europese economie. Waar de totale werkgelegenheid afneemt, stijgt deze in de creatieve sector. . Kort door de bocht: wordt het niet tijd om cultuur als een volwaardig deel van de samenleving te zien?

“Cultuur is geen franje, maar de motor van onze samenleving”, zei Ilja Leonard Pfeifer onlangs in Alleen Elvis Blijft Bestaan. We onderschatten de impact van cultuur op onze maatschappij. Cultuur kan mensen uit kansengroepen helpen om hun plek te vinden in de samenleving en handvaten bieden om een individuele- en groepsidentiteit te ontwikkelen. Op die manier creëert cultuur ook ontmoeting en verbinding, maar dat is niet altijd in cijfers te vatten.

Begin dit jaar besliste de VRT opnieuw te schrappen in het al magere cultuuraanbod op radio en TV. Was het opzijzetten van Bar du Matin op de VRT tekenend voor de smalende manier waarop beleidsmakers naar kunst en cultuur kijken? Staat cultuur op tv en radio sowieso garant voor een kijkcijferramp? Ligt de kracht van een deftig cultuurprogramma niet net in de ambitie om voorbij te gaan aan de waan van de dag die vaak actuaprogramma’s beheerst. Dieper te graven. Schoonheid te zoeken. Dialoog te versterken, weg van polarisatie?

Zowat iedereen is, zonder het goed te beseffen, met cultuur bezig is. Cultuur is veel omvangrijker dan naar een museum gaan of een theaterstuk bekijken. Waarom praten we dan steeds subsidies wanneer het gaat over cultuur en investeringen wanneer het gaat over energie? Wat zegt het over onze maatschappij als cultuur telkens opnieuw als kneusje uit de begrotingsbesprekingen komt? Is de politiek bang van een sterke en mondige cultuurscene? Wat is de maatschappelijke rlol van een kunstenaar anno 2017? Is alle kunst geëngageerd? En moet dat dan? Welke rol kan cultuur spelen in een stedelijke en diverse samenleving? Kunnen steden het verschil maken door in te zetten op cultuur?