Intimitiet

Seks gaat niet altijd op rust: intimiteit bij senioren

  • vrijdag 15/12 13:00-14:30
  • Locatie
    Mokabon Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


ism S-Plus

Met Bo Coolsaet (professor uro-androloog), Luc Van de Ven (klinisch ouderenpsycholoog KUL) en Els Messelis (zelfstandig gerontoloog, gastdocent KUL, auteur), Kaat Bollen (seksuologe, auteur). Emilie Plouvier (Charlie Magazine) modereert.


Over seks is alles al gezegd en hebben we alles al gezien. En toch … De lichamen die we zien op tv zijn meestal jong, heet en stomend. Zo lijkt seks enkel weggelegd voor de jeugd. Is seksualiteit op latere leeftijd niet meer de moeite waard dan?

Intimiteit en seksualiteit kunnen op latere leeftijd net intenser én beter worden. Omdat heel wat zorgen verdwijnen, aldus Bo Coolsaet. Wie toch fysieke of psychologische obstakels heeft, moet deskundig advies durven inroepen. Seks en intimiteit verdragen geen taboes. Luc Van de Ven meent dat bij ouderen gevoelens van intimiteit, zekerheid en tederheid meer op de voorgrond treden. Hij ziet de problemen, maar ook de kansen voor oude en nieuwe liefdes, voor het samenleven na het pensioen. Seks op latere leeftijd is een taboe, maar wel een absolute realiteit. Uit een studie onder leiding van Els Messelis blijkt dat de vraag naar seksualiteitsbeleving ook bij bewoners in een rusthuis stijgt. Maar dat botst vaak op onwennigheid bij de verzorgers.

Dat op liefde en seks geen leeftijd staat, zal overduidelijk blijken in dit panelgesprek .

Meer lezen? De S-Plusbrochure ‘Broek vol goesting’ gaat over seksualiteit in de ruime zin: intimiteit, communicatie, relaties, nieuwe liefde, hechte vriendschappen ... Met prachtige illustraties van Marrie Bot (fotografe van de spraakmakende fotoreeks 'Timeless love’), en striptekenaar Pascale Rabaté, van de strip 'Een tweede jeugd' over seksualiteit en relaties op oudere leeftijd. Gratis downloaden op www.s-plusvzw.be/publicaties