Carll Cneut En Natalia

Natalia Druyts + Carll Cneut

  • donderdag 14/12 19:30-20:30
  • Locatie
    Balzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Sommige sterren hebben genoeg aan een halve naam om de wereld te veroveren. Beyonce, Madonna, Messi … En Natalia. Sinds haar Idool-doorbraak in 2003, verkocht ze meer dan 1 miljoen concerttickets en meer dan 400.000 platen. Cijfers die doen duizelen, maar de leading lady van onze muziekpodia blijft er Kempisch bloednuchter bij. Dankbaar en trots, dat wel. Maar ze mikt graag higher than the sun. En dan gaat het niet over nog meer verkopen, wel over het avontuur dat lonkt en de persoonlijke groei die daarbij komt kijken. Niet iedereen blijkt fan van vrouwen met ambitie, ze worden al te vaak afgeschilderd als arrogant of naast hun schoenen lopende competietiebeesten. Het lijkt Natalia niet te raken, wij zagen zelden iemand zo elegant foert zeggen tegen alle bullshit en valse oprispingen die haar pad kruisen. Rechtuit, zonder poespas, en heerlijk eerlijk. Ze speelt geen rol, Natalia ìs Natalia. Opgewekt en krachtig, maar evengoed the master of emotionele ballads. Ze bracht de afgelopen jaren twee platen uit in eigen beheer. Omdat ze haar eigen ding wou doen en zich niet in de commerciële kronkels van platenmaatschappijen wou plooien. De souldiva sloeg de lovers en haters met verstomming. En het marcheert: je persoonlijke stempel drukken en tegelijk een bijzondere brede mix aan mensen samenbrengen bij optredens: man en vrouw, 7 en 77 jaar, nieuwe en oude Belgen, kaal en flink behaard à la Herbert Flack … Dat is gelijkheid en diversiteit in shakende praktijk. Sing your heart out voor onze Belgische souldiva.


Het ‘doe maar normaal, dat is al zot genoeg’ keurslijf, dat lijken de Kempen en West-Vlaamse polders met elkaar gemeen te hebben. En dus brengen wij haar graag samen met tekenaar Carll Cneut, die de Vlaamse klei van zich afschudde toen hij en passant de wereld veroverde met zijn pen en kleurenpalet. Zilveren penselen, Zilveren Griffels, Boekenpluimen, Boekenwelpen, Boekenpauwen, de Cultuurprijs voor de Letteren … kleuren zijn palmares, net als heel wat internationale pluimen die ondertussen zijn hoed sieren. Want Carll is hot, ook - en misschien vooral - ver buiten Vlaanderen. Zijn boeken zijn meer dan 170 keer vertaald en verschenen in 35 landen. Enkele jaren geleden werd hij genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award, in de wandelgangen ook wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd. Maar zijn succes is geen deel van een uitgekiend masterplan, Carll is bijna stoemelings illustrator geworden. We hebben pareltjes als Het Geheim van de Keel van de Nachtegaal te danken aan een kinderverzameling soubrypunten en interimopdracht voor een tijdschrift. Net als zijn fans, lijken ook zijn tekeningen geen grenzen te kennen. Carll probeert de wereld te vangen op een blad, maar laat daarbij nog veel ruimte voor fantasie en verbeelding. En dus vallen kinderen én volwassenen in bosjes voor zijn spel met licht en schaduw, kleur en beweging. Dankzij de topexpo In my head konden keken twee jaar geleden een kleine 50.000 (!) kijklustigen mee in het hoofd (en pop-up atelier) van Belgiës bekendste illustrator. En ons Festivalpubliek mag ook even meekijken in zijn hart.


Een Festivalbabbel over voetjes op de grond en hoofd in de wolken, over hoge latten en diepe dalen, over het zoeken naar een eigen (beeld-)taal, over uitzinnig applaus en nuchtere ‘doe maar normaal’-replieken, over artistieke werkijver …