Marleen Temmerman En Paula Marckx

Marleen Temmerman + Paula Marckx

  • donderdag 14/12 18:00-19:00
  • Locatie
    Balzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Ons krijg je niet vaak stil, maar de verwezenlijkingen en het grenzeloze engagement van Marleen Temmerman, daarvan valt onze mond toch wel zachtjes open. Ze was de eerste vrouw in de Benelux die professor gynaecologie werd, stampte vanuit het niets het toonaangevende International Centre for Reproductive Health (ICRH) uit de grond, stortte haar integrale afscheidspremie als senator (132.000 euro) en alle opbrengst van haar boeken door aan een centrum in Afrika dat meisjes opvangt na een verkrachting, was jarenlang topvrouw bij de WHO en staat vandaag aan het hoofd van het Centre of Excellence in Women and Child Health (Aga Khan University) in haar tweede thuisland Kenia. Of om het in de woorden van haar echtgenoot te zeggen: een duracell-konijn. “Tja, als ik ergens voor ga, dan smijt ik me volledig. Ik kan ook moeilijk nee zeggen tegen dingen die me interesseren: vrouwenrechten, gezondheidszorg, politiek, onderwijs …” Haar boosheid om onrecht is nog altijd even groot als vroeger, haar drive om er iets aan te veranderen ook. “Solidariteit vind ik het allerbelangrijkste. Ons verblijf op deze aardbol is al zo kortstondig.” liet ze zich ontvallen. En dus blijft ze strijden voor al die vrouwen die anno 2017 nog geen toegang hebben tot gezondheidszorg en voorbehoedsmiddelen, die niet kunnen beslissen of en hoeveel kinderen ze willen, die amper beschermd worden tegen geweld en verkrachting … Een moedige doener, eentje die niet bang is om in logge organisaties aan de boom te schudden en hoog wil mikken om ongelijkheid uit de wereld te schoppen.

Mocht iemand een biografie over journaliste en ex-model Paula Marckx schrijven, dan luidt de ondertitel ongetwijfeld: de vrouw die de Belgische staat op de knieën kreeg. Want haar naam doet op het eerste zicht misschien weinig belletjes rinkelen, maar de kans bestaat dat ze ook jouw leven of dat van je geliefden heeft veranderd. Geen haar op haar hoofd dat er nochtans aan dacht om als een Don Quichote ten strijde te trekken tegen maatschappelijk onrecht. Maar de verontwaardiging over haar persoonlijke situatie, en de actie die ze daarvoor wou ondernemen veranderde wél de wetgeving en daarmee het lot van talloze vrouwen. Paula was in 1973 moeder geworden van een dochter terwijl ze niet getrouwd was. Een BOM avant la lettre, want het letterwoord moest zijn weg nog vinden naar de Van Dale. In die tijd, we schrijven 1973, moest ze moest haar bloedeigen dochter erkennen en adopteren voor ze officieel haar moeder was. En dat vond ze niet alleen absurd, maar vooral discriminerend, oneerlijk en not done. Ze zocht het adres op van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, vlooide uit wie daar de hoogste pief was, kroop in haar pen en schreef hem een kwade brief. “Ik was verwonderd dat ik antwoord kreeg. Maar ik was wel fier.” Het resultaat? De Belgische wetgeving werd aangepast en ongehuwde moeders kregen gelijke rechten. Paula Marckx toont dat het loont om uw kont op te heffen en actie te ondernemen tegen onrecht. Ze toont dat burgers een verschil kunnen maken. Ze toont dat geen wet vastgebeiteld zit. En dat een gezonde dosis lef, strijdvaardigheid en naïviteit zijn vruchten afwerpt. 91 jaar is ze ondertussen, maar dat doet er eigenlijk allerminst toe. Want ze kijkt je oprecht verbouwereerd aan wanneer je vraagt of ze geen zin heeft om het wat rustiger aan te doen. “Toch niet om thuis in mijn zetel te blijven zitten en tv-series te binge-watchen?” Veel liever komt ze op het Festival vertellen over die keer dat ze als eerste vrouw een vliegbrevet haalde op de luchthaven van Deurne. Of over haar carrière als model voor modehuis Natan. Of die talloze andere keren dat haar leven verrassende bochten nam.

Een Festivalbabbel over dwarsliggers, over eigenzinnig je goesting doen en toch rekening te houden met anderen, over hoe het leven je kan trakteren op gelukkig toeval, over rolmodellen en mensen die het verschil maken, over alternatieve gezinsvormen en waarom sommige mensen het toch zo verdomd moeilijk hebben wanneer van het klassieke pad wordt afgeweken …