1399664605204

Is privacy een struikelblok in de strijd tegen terreur?

  • donderdag 14/12 20:30-22:00
  • Locatie
    Mokabon Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek

ism Liga voor de Mensenrechten


Met Ronny Saelens (Rechtskundig adviseur bij de Privacycommissie), Philippe Van Linthout (onderzoeksrechter) en Charlotte Conings (advocate en experte inzake de wetgeving over bijzondere onderzoeksmethoden). Johan Heymans (advocaat en lid van de Liga voor Mensenrechten) is onze moderator.

Onder het mom van de strijd tegen terrorisme perkt de overheid onze privacy steeds gemakkelijker en verder in. Een mooi voorbeeld hiervan is de aanpassing van de wetgeving over bijzondere opsporingsmethoden. Met de BOM-wet kan de overheid heel ver gaan in het onderzoeken van ons online gedrag en telecommunicatie. De aanpassingen geven de autoriteiten veel extra opsporingsmogelijkheden, waartegen wij burgers (en onze zwaar bevochten rechten) niet voldoende tegen beschermd zijn. De overheid kan inmiddels alle informatie over jou aan elkaar linken: hoelang bel en mail je, met wie, waar en wanneer? Ook slaat ze alles op, misschien heeft ze het ooit nodig.

Tijdens dit debat geven we een extra woordje uitleg over deze technische wetgeving. Dit is nodig want de meeste mensen weten niet wat voor bevoegdheden onze overheden naar zich toe trekken, en wat voor impact dat kan hebben op ons leven. We  willen hierover een toegankelijke discussie organiseren door het voorleggen van stellingen aan het publiek en de sprekers. Je hoeft hiervoor geen expert te zijn!

Wat doet de overheid met alle data die ze verzamelt? Wie heeft toegang tot deze data? Wat is de impact op ons recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting, en de democratie? Zijn er voldoende waarborgen die onze gegevens voldoende beschermen tegen misbruik? Wat als al deze informatie in de verkeerde handen valt? Welke tol willen we betalen voor ‘vermeende’ veiligheid? Heeft niet iedereen iets te verbergen? Zou jij je lief, werk­gever of verzekeraar al jouw berichtjes laten lezen? Je hoeft geen slecht mens te zijn om iets te willen verbergen.

Dit debat kadert in een reeks die de Liga organiseert over de vrijheden die we opgeven voor (de illusie) van veiligheid. Voor meer informatie, kijk op praatmee.mensenrechten.be.