Hallo Witte Mensen

Hallo Witte Mensen

  • donderdag 14/12 13:00-14:30
  • Locatie
    Foyer Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


ism deBuren
In hun eerste doortocht op het Festival van de Gelijkheid organiseert deBuren een presentatie van het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in een witte wereld. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe ze om kunnen gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie wordt gesteld. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

Na de boekvoorstelling gaat Jozefien Daelemans (hoofdredacteur Charlie Magazine) in gesprek met Anousha Nzume, Sunny Bergman (regisseur Wit is ook een kleur), Pieter-Paul Verhaeghe (Liever Sandra dan Samira) en Dalilla Hermans (Brief aan Cooper) over het boek, over racisme en over wit privilege.

Anousha Nzume is half-Russisch, half-Kameroens en woont met haar gezin in Amsterdam. Ze acteert, zingt, schrijft, produceert en presenteert al ruim 20 jaar en treedt op in diverse media. Nzume schreef artikelen voor onder andere de Volkskrant, NRC Next en Esta. Al een aantal jaren roert Nzume zich in de discussie rondom Zwarte Piet. Ze was één van de mensen achter de eenmalige glossy Piet. Na De mama match (met Tanja Jess) verscheen begin dit jaar haar tweede boek Hallo witte mensen bij Amsterdam University Press.
 
Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. In 2014 schreef ze een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen, en sindsdien verdiept ze zich steeds verder in het thema. Ze werkte jarenlang in de jeugdsector als vormings- en communicatiemedewerker. Ze is redactrice bij Charlie Magazine. In het voorjaar verscheen haar boek Brief aan Cooper en de wereld, een zoektocht naar lessen die ze haar opgroeiende zoon wil meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje.
 
Sunny Bergman is documentairemaker, activist en schrijver. In haar werk houdt ze zich bezig met onderwerpen als stereotypering, emancipatie, vooroordelen en seks en cultuur. Een recent voorbeeld van Bergmans activistische werk is Zwart als roet (2014), de spraakmakende documentaire over Zwarte Piet. Die film maakte veelal onuitgesproken racisme hoorbaar, en onzichtbaar racisme zichtbaar. In de film stelt ze de vraag of Zwarte Piet een beledigend stereotype is waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden. In haar meest recente documentaire Wit is ook een kleur onderzoekt ze haar eigen etniciteit. Ze wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme gaat.


Pieter-Paul Verhaeghe is professor Sociologie aan de VUB en onderzoeker aan de UGent. Hij is als socioloog gespecialiseerd in armoede, discriminatie, gelijke kansen, diversiteit en stadsplanning. In 2012 schreef hij het boek Migrant zkt Toekomst over de geschiedenis en toekomst van migranten in Gent. Hij schrijft regelmatig opiniestukken voor diverse media, zoals Knack, De Standaard, De Redactie en MO*. Als socioloog voerde hij de afgelopen jaren meer dan 20.000 praktijktests en mystery calls uit op de woning- en arbeidsmarkt. Op basis van deze rijke ervaring schreef hij het boek Liever Sandra dan Samira.