Equal Pay

Equal Pay in de sport

  • vrijdag 15/12 20:30-22:00
  • Locatie
    Mokabon Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


ism zij-kant
In juli trokken onze Red Flames voor de eerste keer naar het EK. De drie groepswedstrijden werden live uitgezonden op Eén - eveneens een primeur - en de voetbalsters konden rekenen op een stadion vol tricolore supporters.

Maar eenmaal ze naar huis werden gespeeld door Nederland, was het weer over naar de orde van de dag: de job riep. Inderdaad, in België kan geen enkele voetbalster leven van haar sport. Dat komt omdat sponsors nog niet zo lang geleden geen bal gaven om vrouwenvoetbal. En dus liet het publiek het ook afweten. Dat gebrek aan waardering vertaalt zich in ongelijke lonen. Want weinig respect betekent weinig aandacht, geen kijkers, geen sponsors en geen tv-gelden. De voetbalvrouwen trainen daarom na hun werkuren, en de vergoedingen voor de Red Flames liggen soms lager dan die van mannelijke spelers uit vierde provinciale.

Behalve kunstschaatsen, turnen en beachvolleybal – niet toevallig sporten waarbij de tenues minimaal zijn – worden naast voetbal ook andere sportdisciplines nog te veel als een mannenzaak gezien. De genderkloof in het prijzengeld is gigantisch. Een Tour-winnares mag amper 5% mee naar huis nemen van wat Chris Froome deze zomer opstreek, zo bleek uit een reportage op Sporza en Koppen. Onze eigenste topbasketbalster Ann Wauters krijgt voor een overwinning 0,15% van wat NBA-kampioen LeBron James binnenhaalt. Voor haar wereldtitel kreeg bokstalent Delfine Persoon 0,016% van Floyd Mayweathers prijzengeld. Enkel in het tennis krijgen vrouwen en mannen – dankzij de jarenlange strijd van Billie Jean King – hetzelfde prijzengeld, en dat pas sinds 2007.

Van equal pay is dus in de verste verte geen sprake, zelfs al laten we de buitensporige bedragen van toppers buiten beschouwing. En dat is niet alleen discriminerend, maar ook bijzonder jammer voor al dat verspilde talent. Deze zomer kondigde ’s lands bekendste Red Flame Imke Courtois aan dat ze stopte met voetbal, ze kan de topsport niet langer combineren met haar doctoraat.

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant voert al dertien jaar Equal Pay Day-campagnes voor loongelijkheid en is er dus van overtuigd dat equal pay ook in de sport een evidentie moet zijn. We gaan het gesprek aan met voormalig tennisster Sabine Appelmans, sportjournalist en voormalig hoofd van de Vlaamse Wielerbond Hans Vandeweghe, VRT-sportjournaliste Inge Van Meensel, voormalig turnkampioene Aagje Vanwalleghem, voormalig judo-kampioene Heidi Rakels en voetbalscheidsrechter in de FIFA-competitie Tina Tyteca. Inga Verhaert, voorzitter van zij-kant, modereert.