Beeld Fake News

Echt nieuws kost tijd en geld

  • vrijdag 15/12 18:30-20:00
  • Locatie
    Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


ism MO* en deBurenUPDATE -- Jo Adetunji kan helaas niet komen naar dit debat. Zij wordt vervangen door de Italiaanse oorlogsjournaliste Francesca Borri.

Sinds de verkiezingscampagne van Donald Trump is de term 'fake nieuws' niet meer uit de dagelijkse actualiteit verdwenen. De term wordt vandaag niet alleen door Trump en zijn achterban gebruikt, maar door steeds meer krachten die kritiek hebben op de media en hun berichtgeving. Dit leidt ertoe dat de zoektocht naar écht nieuws opnieuw tot de kern van de journalistiek en de opdracht van media komt te staan.

 
Terwijl media meestal hun unieke bijdrage in de zoektocht naar kennis, inzicht en duiding onderstrepen, wordt er zelden gediscussieerd over wat media echt moeten doen om betrouwbare informatiebronnen  te zijn. Krijgen journalisten nog de tijd, de middelen en de steun die nodig is om zaken tot op het bot uit te spitten?
 
Omdat deze vraag tot de kern van de diepgravende onderzoeksjournalistiek hoort, nodigde MO* op het Festival van de Gelijkheid twee internationaal gerenommeerde onderzoeksjournalisten uit: Nederlander Joris Luyendijk (The Guardian en auteur van o.a. Dit kan niet waar zijn over de wantoestanden bij de grootbanken) en Francesca Borri (conflictjournaliste, auteur van o.a. Onze vrouw in Aleppo).
 
MO*journalisten John Vandaele en Pieter Stockmans lezen een persoonlijke column voor. De avond wordt in goede banen geleid door MO*hoofdredacteur Gie Goris.
 
Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het belang van onderzoeksjournalistiek.
 
Panelgesprek in het Engels.