Beeld Dialoog

Dialoog als antwoord op radicalisering

  • vrijdag 15/12 16:00-17:30
  • Locatie
    Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


ism Zwijgen is geen optie


Met Yasmine Kherbache (Vlaams parlementslid), Lieven Boeve (directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen), Fatima Ezzarhouni (moeder van Syriëstrijder en mede-oprichtster van ‘Jihad van de moeders'), Stijn Devillé (artistiek directeur het Nieuwstedelijk), Koert Debeuf (directeur van TIMEP Europe) en Othman El Hammouchi (jonge filosoof). Moderator: Anthony Bosschem (Zwijgen is geen optie)


Hoe vaak moslims ook de terreur van IS veroordelen, het lijkt weinig te veranderen aan het monolithische beeld dat velen hebben over de moslimgemeenschap. Hoe komt dat? Zitten we te vast in ons (sociaal) netwerk, waarin ons eigen gelijk voortdurend bevestigd wordt? Worden we allemaal radicaler in onze uitspraken? Het discours in onze steeds diverse wordende samenleving lijkt steeds zwart-witter te worden. 

“Allochtonen zijn, net zoals autochtonen, geen homogene groep. De term allochtoon wordt al te vaak door links én rechts vernauwd tot moslims, terwijl er ook autochtone moslims zijn. Wie deze definities hanteert, sluit (on)bewust bevolkingsgroepen uit en ontneemt hun zeggenschap in dit debat”, zegt columnist Yasmien Naciri.

Heel wat politici surfen zachtjes mee op die golf van wij-zij-polemiek of - nog erger - ze woekeren de haat aan. Net op het moment dat beleidsmakers moedig moeten zijn en nuance horen te scheppen, is de verantwoordelijkheidszin bij sommigen ver zoek en doen ze net het omgekeerde. Het antwoord op radicalisering is nochtans niet méér radicalisering. Het antwoord kan dialoog zijn, met een open blik elkaar ontmoeten. Kunnen we met z’n allen werken aan die dialoog, extremistisch geweld veroordelen en aanpakken, onze gedeelde waarden versterken en zo alle burgers een toekomstperspectief bieden?

"De mens die mijn zoon heeft geronseld en gebrainwasht, die heeft mijn kind afgepakt. Mijn kind is psychisch ontvoerd. (...) Ik zei hem: 'Ik wil uw hemel niet ... Ik wil u...' Ik was zo kwaad ..."
Wie er niet bij was, bij dit indrukwekkende gesprek op het Festival, met deze bijzondere mensen ... Dit is je kans om het te herbekijken en herbeluisteren.
"Het is perfect ok om radicaal te zijn ... Zo lang je de nieuwsgierigheid en openheid naar anderen behoudt. En niet vervalt in geweld. Andere ideeëen bestrijd je niet met geweld of verwijten, maar met betere ideeën."