Geld

De toekomst van geld

  • vrijdag 15/12 18:00-19:30
  • Locatie
    Triodos Bank
  • Soort evenement
    Panelgesprek


Met Edgar Kampers (Coin - community currencies, lokale munten), Anissa Boutiebi (coördinator de Torekens), Jan Vermeulen (Nationale Bank) en Hugo Wanner (Muntuit). An Hofman (Z-nieuws) modereert het gesprek.


De Indiase premier Narenda Modi was bloedserieus toen hij het begin 2017 over 'demonetisatie' had. Vier uur nadat hij had uitgelegd wat hij met die term bedoelde, was het al klaar en helder voor de meer dan 1 miljard inwoners: Indiërs konden vanaf dat moment niet langer betalen met de bestaande biljetten van 500 en 1.000 roepie – samen goed voor 86% van de valuta in omloop.

Of die man was gek geworden, vraagt u zich luidop af? Dat kan. Maar groter is de kans dat hij The Curse of Cash heeft gelezen, waarin topeconoom Kenneth Rogoff pleit voor de afschaffing van papieren geld. Een gewaagd economisch experiment dat belastingontduiking en corruptie wil tegengaan. “Hoe meer cash je hebt, hoe meer je de ondergrondse economie steunt, niet de legale”, schrijft Rogoff.

Zal onze toekomst cashless zijn en wat zijn de gevaren dan? Internet heeft een informatierevolutie mogelijk gemaakt waarbij ieder in staat is om informatie te zenden en te ontvangen. Iets soort gelijks zen we nu met geld: gemeenschapsmunten en blockchain creëren nieuwe en innovatieve mogelijkheden voor ruil- en investeringssystemen in onze dorpen, wijken en steden.

Zit er toekomst in specifieke munten voor milieudoeleinden, bijvoorbeeld in het Braziliaanse Curitiba, waar afval geruild kan worden voor buskaartjes en voedsel, en dat arme buurten er bovenop hielp?  Kunnen gemeenschapsmunten slabakkende economieën er weer bovenop helpen (denk aan de Sardex in Sardinië of de Zwitserse WIR)? Welke initiatieven bestaan er al?

Hoe werken de Torekes in Gent en SamenDoen in Bergen op Zoom? Wat kan je daarmee kopen? Is het een succes? Welke rol kunnen overheden/banken (de klassieke spelers in het geldspel) spelen?


Fijn nieuws! Na het panelgesprek biedt het Triodos-bankkantoor nog een receptie aan, zodat alle aanwezigen nog even kunnen napraten met elkaar en de panelleden.