Schermafbeelding 2017 09 13 Om 11 47 56

De macht van de consument: vegetarisme en dierenwelzijn

  • donderdag 14/12 18:00-19:30
  • Locatie
    Foyer Theaterzaal Vooruit
  • Soort evenement
    Panelgesprek


Met Alexia Leysen (theatermaakster en drijvende kracht achter Dagen zonder Vlees), Yasmien Naciri (ondernemer en opiniemaker), Wim Lybaert (auteur en televisiemaker) en Tobias Leenaert (oprichter EVA en auteur). Selma Franssen (Charlie Magazine) is moderator van dienst.


Als alle Belgen één dag per week geen vlees zouden eten, betekent dat volgens een studie van Meat The Truth een vermindering van 1,8 miljoen ton broeikasgassen. Dat is hetzelfde effect als wanneer we alle gloeilampen in ons land zouden vervangen door spaarlampen. We weten allemaal wel dat de veeteelt slecht is voor het klimaat. We weten dat veel vlees eten slecht is voor onze gezondheid. Dagen Zonder Vlees overtuigde de voorbije 7 jaar al 113.928 Belgen om minder vlees te eten.

Het aantal vegetariërs, veganisten en vleesminderaars mag dan wel stijgen, het gaat erg langzaam. Voor heel wat mensen blijkt het een te grote stap om af te wijken van de klassieke maaltijd: groenten met aardappelen, rijst of pasta en vlees of vis.

De Israëlische historicus Yuval Noah Harari omschrijft veeteelt als de grootste misdaad van de moderne mensheid. Elk jaar worden zo’n 65 miljard dieren geslacht, de helft van alle mensen die ooit leefden. Het leven van deze dieren voor ze geslacht worden, is gruwelijk. Ze worden opgesloten in te kleine hokken en volgepompt met hormonen. Intussen stapelen wetenschappelijke bewijzen over hun intelligentie zich op: kippen kunnen tellen en zijn net als varkens empathisch, schapen hebben een uitstekend geheugen en koeien maken snel vrienden en leren graag nieuwe dingen maar kunnen ook depressief worden en rouwen.

Wanneer gruwelijke beelden van dierenleed opduiken, zijn we heel even heel erg geschokt. Waarom zijn we verontwaardigd over onverdoofd slachten als we amper onze schouders ophalen bij de omstandigheden waarin onze dieren leven? Hoe kunnen we als consument wegen op het hele productieproces? Kan de overheid een rol opnemen in het beperken van vleesconsumptie? En ‘diervriendelijk’ vlees, bestaat dat wel? 


© beeld Fatinha