Burning Out

Burning Out

  • vrijdag 15/12 15:00-16:30
  • Locatie
    Sphinx Cinema - zaal 3
  • Soort evenement
    Docu & film

Toenemende werkdruk, operatiekamers die overbezet zijn en chirurgen die meer en meer uren moeten presteren. Twee jaar lang volgde de Belgische regisseur Jérôme Le Maire een team Franse artsen in de operatiekamers van een bekend Parijs ziekenhuis, en hij kwam terug met een hallucinant verslag. Burning Out luidt de alarmbel en maakt pijnlijk duidelijk dat het zo niet verder kan.

In het ziekenhuis moet alles goedkoper en dus sneller en efficiënter. Het management voert enorme druk uit op het personeel om zo snel en efficiënt mogelijk te werken. De menselijke verbinding tussen arts en patiënt verdwijnt hierdoor steeds meer op de achtergrond, waardoor bij veel artsen alle plezier in het werk verloren raakt. Sommigen raken gefrustreerd, krijgen een kort lontje, terwijl anderen juist onverschillig worden tegenover patiënten, met alle gevolgen van dien.
 
In 2012 stond Jérôme Le Maire nog op DOCVILLE met het mooie Le thé ou l’électricité, een film waarvoor hij ook een nominatie voor de European Film Award in de wacht sleepte. Waar toen een Marokkaanse gemeenschap centraal stond waar de tijd als het ware leek te zijn stil hebben gestaan en waar de ‘moderniteit’ schoorvoetend binnenkwam, richt hij nu zijn blik op een wereld die niet meer tegengesteld kan zijn. Burning Out schetste een onthutsend beeld van de perfecte voedingsbodem voor een steeds groter wordend probleem: de burn out.

Topdokter Linde Goossens (UZ Gent) zal de film uitleiden. 


Belgie – Jerome Lemaire
2016 - 75 minuten